Țânțarii nu agrează lavanda

Florile de lavandă strivite produc parfum și ulei, care resping țânțarii. Ai lavandă în propria gradină sau în ghiveci? Dacă nu, găsești în orice  piață. Zdrobește florile și aplică uleiul pe zonele expuse ale corpului, cum ar fi glezne și brațe. O variantă și mai eficientă este cea diluată într-un alt ulei de aplicare, precum cel din miez de caisă, de migdale dulci sau ulei din nucă de cocos. Dacă poți găsi ulei organic de soia, este de asemenea o bună opțiune, căci și acest ulei ține țânțarii la distanță. Alternativ, picură uleiul de lavandă pe o batistă sau pe o cârpă curată și freacă ușor pe piele. Lavanda are proprietati analgezice si antiseptic, deci, ea va fi și un bun calmant pentru piele, după eventualele înțepături de țânțari.

Uleiul de scortișoară ucide ouăle de țânțar

Scortișoara este mai mult decât un condiment. Conform unui studiu efectuat în Taiwan, uleiul de scortișoară ucide ouăle de țânțar. De asemenea, constituie un bun agent de respingere a țânțarilor adulți. Pentru a face o solutie diluata 1 la suta, se amestecă ¼ lingurițe ( 24 de picături) de ulei, pentru fiecare 120 ml de apă. Îl poți folosi ca spray pe piele sau pe haine, pe obiectele din jurul tău, inlusiv pe tapițerie sau pe plantele ornamentale. Dar atenție! O doză concentrată poate irita pielea!

Ulei de Eucalipt citronat

Eucaliptul citronat reprezintă una dintre sutele de specii de eucalipt, copac mereu verde, orginar din Australia. Denumirea eucaliptului citronat îşi are originea în aroma proaspătă, specifică de lămâie, pe care o degajă. Folosit încă din 1940, uleiul de eucalipt de lămâie este cel mai cunoscut repelent natural. Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor l-au aprobat ca fiind un agent eficient impotriva țânțarilor. Un studiu recent a aratăt că un amestec de 32 la sută ulei esențial a oferit mai mult de 95 la sută protecție împotriva țânțarilor, timp de trei ore. Este folosit și în scopuri terapeutice, datorită proprietăţilor antiinflamatoare, antiinfecţioase, antalgice, antispasmodice, antimicotice şi în nenumărate afecţiuni ale căilor respiratorii, cutanate, sistemului muscular şi osteoarticular. Îți poți prepara un amestec propriu, cu o parte ulei esențial și 10 părți ulei de floarea soarelui, de măsline sau de hamamelis. Dar, atențeie! Nu folosi amestecul pe copiii sub trei ani, pielea micuților fiind foarte sensibilă.

Ulei de cimbru

Uleiul de cimbru este unul dintre cele mai bune repelente. Țânțarii îl “detestă”. Combină 4 picături de ulei de cimbru la fiecare linguriță de ulei de bază, cum ar fi ulei de măsline sau de jojoba. Pentru un spray, amestecă 5 picaturi de ulei de cimbru cu 60 ml de apă.

Ulei de Catnip (Iarba pisicii)

Este vorba de o plantă din familia Lamiaceae, care alungă țânțarii. Floarea albă si roz crește pana la 45 cm, dar extractul și uleiul din frunzele zdrobite este cel mai valoros. Uleiul respinge țânțarii în mod eficient, timp de două- până la trei ore. Cercetatorii americani au constatat că poate fi de 10 ori mai eficient decât DEET.

Uleiul de soia

Cercetătorii de la Universitatea Florida Medical Entomologie au constatat că produsele pe bază de soia pot oferi o protecție de mai lungă durată împotriva țânțarilor, decât produsele pe bază de citronella, un ingredient frecvent în repelentele împotriva țânțarilor. Practic, soluțiile anti-țânțar din ulei de soia sunt la fel de eficiente ca și cele care conțin DEET (dietil toluamidă). Uleiul de soia este ieftin și ușor de găsit. În plus, este un excelent hidratant al corpului. Ca beneficiu colateral, cercetările arată că un ingredient din uleiul de soia poate încetini creșterea părului de pe corp, atunci când este aplicat local. În uleiul de soia mai poți adauga și ulei de lămâiță. Combinația a fost testată împotriva mai multor specii de țânțari. Trebuie să știi, însă, că uleiurile esențiale pot fi și dăunătoare, dacă sunt folosite în concentrații mari. De aceea, este necesară diluarea lor, fie cu ulei, fie cu apă. Pentru a te asigura ca nu ești alergic, fă un test cu un plasture mic pe piele, timp de una- două zile.

Vitamina B1

Vitamina B1, sau tiamina, este o vitamină solubilă în apă și este esențială pentru menținerea stării tale generale de sănătate. Ea stimulează imunitatea, reduce stresul și, surprinzător, te scapă de țânțari. Se găsește în alimente, precum kale, vinete, semințe de floarea soarelui, ceapă, broccoli, fasole verde, dovlecei, spanac și varză. Dacă ai cantități suficiente din vitamina B1 în corp, vei elibera un miros ușor și vei deveni neatragător pentru țânțari și alte insecte. În schimb, persoanele de langă tine nu vor simți niciun miros.

Citește și: Ferește-te de insectele periculoase! O ieșire la iarbă verde se poate termina la spital

Urmărește-ne pe Google News