Suntem la Ploiești, acasă la Ioana Pluteanu, tanti Oița, pentru familie. E un miracol că trăiește, după ce a fost diagnosticată cu COVID-19.

A avut puterea să lupte cu virusul. Și, după 9 zile, a fost externată. Acum simte o bucurie pe care vrea s-o împărtășească alături de noi, pentru noi și ceilalți.

Visurile care au aromă de ceapă

Am vizitat familia Dragnea în ziua când autoritățile sanitare au raportat pentru a doua zi un bilanț de peste 3.000 de cazuri noi. De la tanti Oița am primit și o lecție de viață. O gură de oxigen.

„Mihăiță, mamă, am scăpat! Acolo, singură, în spital, mă gândeam doar la cum va fi să ajung acasă, să-mi strâng fiica în brațe. Asta mi-a dat putere! Uneori, trăgeam aer în piept și-mi spuneam că aș fi dat orice să mai simt mirosul de ciorbă din bucătăria de acasă. Mă visam tăind ceapă. Și ardei tăiam, pentru o ciorbă bună”, spune tanti Oița.

Tanti Oița

De la regele Mihai, la tronul din sufragerie

Vorbim în sufragerie. E într-un fotoliu. Are o poftă de viață egală cu a unui om care și-a anulat biletul în ultimul moment și apoi a aflat că avionul s-a prăbușit. 

“Fratele meu a fost șofer al regelui Mihai”, explică seniora. Și dintr-odată, fotoliul simplu se transformă în tron.

Ioana s-a născut pe 12 mai 1924, la Vărbilău, într-o zonă colinară a județului Prahova, săpată de râul Slănic, într-o familie cu 6 frați. De unde tanti Oița? “A fost cea mai mică, se spune că la naștere a mângâiat o oiță”, explică Tănțica Dragnea, fata cea mică, 68 de ani, fostă asistentă medicală, pensionară de 9 ani.

Arborele urmașilor arată astfel: două fiice, trei nepoți – două fete și un băiat, 5 strănepoți și o stră-strănepoată, de 6 anișori, “Sofia, care face balet. I-am crescut pe toți, mamă”.

Tănțica reface firul înfricoșător el evenimentelor.

“Oi fi eu în vârstă, dar lupt”

“Eu am avut simptome la început, o zi cu febră, 37,8, apoi fără miros, fără gust, fără poftă de mâncare”. Aproape că începe să plângă.

Tănțica Dragnea, 68 de ani, fiica Ioanei Pluteanu.

Cineva le-a făcut o lucrare în casă, ulterior zugravul a avut frisoane, apoi n-am mai venit deloc la muncă. E doar o bănuială, nu vrea să arunce vina.

Pe urmă, “mama a avut o zi cu febră și ea e terminată când are febră, nu mai știe de dânsa”.

“Oi fi eu în vârstă, dar lupt”, brăzdează tanti Oița aerul cu pumnul.

Prima oară, nu i-au făcut test de COVID

După alte câteva zile, pe 28 august, familia Dragnea a chemat Salvarea, însă personalul medical n-a considerat necesară internarea. “Doctorița s-a mirat că mama a fost comunicativă: E senzațională, mămăița! Analizele pe care le făcuse în iulie erau mai bune ca ale mele”.

Dar nu i-au făcut test de COVID.

Pe 31 august, alt episod de febră. “Nu mai voia să ia medicamente, iar nouă ne era teamă să-i mai dăm algocalmin, la inimioara ei”, spune Tănțica.

Din nou, 112. “Nici nu au mai stat la discuții. Au zis că e COVID, după simptome. Am dus-o pe targă în ambulanță, va dați seama prin ce am trecut”.

De atunci, fiică și mamă nu s-au mai văzut vreme de 9 zile. “Testul efectuat la «Județeanul» din Ploiești a fost pozitiv. A doua zi, pe 1 septembrie, a fost transferată la spitalul-suport de la Câmpina. Am reușit să-i ducem un telefon, ca să putem ține măcar așa legătura. I-am dus pachete, cel mai important, o cămașă de noapte mai groasă, că e friguroasă sărăcuța”.

Țipetele auzite și cu o singură ureche

“Nu mai știam de mine, mamă! Dar n-am avut nevoie de mască de oxigen. Am luat tratamentul, perfuziile…”, spune tanti Oița.

Cum a ieșit din spital? “E, mi-a spus într-o zi: «Mamă, ia-mă de aici, că nu mai pot!»”, replică fiica, zâmbind.

“Eram cinci în salon, fete vorbărețe, eu doream să vin acasă mai repede, că nu puteam să dorm. Era cineva care urla, striga, de o auzeam și eu, care mai aud bine doar cu o ureche. Dar au luat-o de acolo, săraca femeie! Cine știe ce s-a întâmplat cu dânsa?”, completează tanti.

Spălatul pe dinți, ca un dar de la Dumnezeu

Cel mai mult a simțit lipsa căldurii căminului de acasă, a celor dragi. “Cu igiena am avut probleme. Când m-am întors acasă, spălatul pe dinți mi s-a părut un dar de la Dumnezeu”, descrie bătrâna micile bucurii ale vieții.

După 9 zile de luptă, pacienta Ioana Pluteanu fusese externată. Forma de COVID a fost ușoară, iar curajul ei, mare. 

Documentele medicale de la externare.

Știți că unora le e dor de mirosul din propria bucătărie? Tanti Oița s-a apucat să taie ceapă și ardei și să facă o ciorbă.

Dor de tăiat ceapă! Există și așa ceva!

Închisoarea din apartament

Fiica ei și soțul acesteia, Ștefan, s-au izolat 14 zile și s-au testat. “Am stat fiecare într-o cameră”, explică Fane. Prizonierii coronavirusului, asemenea multor familii încercate din aceste 7 luni nesfâșite ale unui an bisect.

Testele tuturor au fost negative, iar viața și-a reluat cursul. În măsura în care restricțiile pot fi metabolizate de familii, de cei obișnuiți să fie liberi. Dar altă soluție nu e, spune și tanti Oița.

 “Purtați mască, mamaie, spălați-vă pe mâini, respectați regulile!”, spune ea.

Tanti Oița și Ștefan, ginerele ei

Usturoi și prăjituri din copilărie

“Aoleu, mamaie, să mâncați usturoi! Unde plecați, că am uitat să vă dau prăjiturele?”. Eu și colegul Vlad ne scuzăm. Poate data viitoare.

”Mamaie, să mâncați usturoi”, ne-a sfătuit tanti Oița.

Mai e timp pentru prăjituri, tanti Oița! Să ne vedem sănătoși la centenar.

Alte persoane în vârstă care au învins infecția, potrivit relatărilor din presă:

  • România: Petru Alexei – 92 de ani (comuna Văculești, Botoșani),
  • Spania: Maria Branyas – 113 ani (Olot, Catalonia),
  • Olanda: Cormelia Ras – 107 ani (Goeree-Overflakee),
  • Marea Britanie: Connie Titcen – 106 ani (Birmingham),
  • SUA: Sylvia Goldsholl – 108 ani (Allendale, New Jersey),
  • Italia: Ada Zanussso – 104 ani (Biella),
  • China: Zhang Guangfen – 103 ani (Wuhan).

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Urmărește-ne pe Google News