Cuprins:
Varianta Delta a coronavirusului se răspândește rapid prin Asia, unde mai multe țări înregistrează o creștere îngrijorătoare a cazurilor noi. În Malaysia, morgile spitalelor sunt din nou aproape pline. În Thailanda, sunt construite spitale în apropiere de cele două aeroporturi din capitala Bangkok, iar în Myanmar rețelele de socializare sunt pline de mesaje în care oamenii caută tuburi de oxigen.
Cea mai gravă situație este însă în Indonezia, țară cu 270 de milioane de locuitori. Aici, spitalele sunt din nou aproape de colaps, rețelele de socializare sunt pline de apeluri disperate ale oamenilor, iar voluntarii sunt cei care merg la casele victimele pentru a prelua trupurile celor care au murit.
În acest moment, bilanțul deceselor se ridică la 72.400, dar numărul poate să fie cu mult mai mare, avertizează experții. Aceștia atrag atenția și că numărul cazurilor este cu mult mai mare.
„Ratăm o mulțime de infectări. Este posibil să nu identificăm aproximativ 80% dintre cazuri. Testarea este una precară”, afirmă un epidemiolog indonezian care lucrează la o universitate din Australia.
Un sondaj publicat sâmbăta trecută a arătat că aproape jumătate dintre locuitorii din Jakarta ar fi putut fi infectați cu COVID-19 – de peste 12 ori numărul cazurilor înregistrate oficial în capitala Indoneziei.
„Fără teste adecvate, multe provincii nu sunt în măsură să izoleze la timp cazurile confirmate”, a avertizat și Organizația Mondială a Sănătății în cel mai recent raport.
Cum a ajuns Indonezia în această situație
Mare parte din anul 2020, Indonezia a reușit să țină sub control focarul de COVID-19. În iunie 2021, cazurile au început să crească vertiginos, iar Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie a avertizat că Indonezia se află „pe marginea unei catastrofe”.
Ministrul indonezian al sănătății a spus că virusul se răspândește alarmant, din cauza variantei Delta, de două ori mai contagioasă decât tulpina inițial a coronavirusului.
Așa că pe 10 iulie, țara a intrat în lockdown, iar Guvernul a anunțat că „mobilizează toate resursele” pentru a face față creșterii COVID-19, inclusiv aducerea oxigenului din alte țări.
Pentru mulți experți, decizia a venit prea târziu, iar măsurile restrictive nu pot să fie respectate de toți locuitorii.
Inamicul numit dezinformare
Pe lângă răspândirea tulpinii Delta, țara se confruntă, de asemenea, cu o dezinformare masivă privind eficiența vaccinurilor, dar și cu o rată de vaccinare mai mică de 6%.
De luni bune, mesajele WhatsApp au răspândit știri false despre tratamentele ineficiente împotriva COVID-19. Din acest motiv, unele persoane au dat înapoi și au refuzat să mai fie vaccinate de teamă că ar putea muri sau că ar putea lua boli grave.
În prezent, din cauza dezinformării, mulți oameni din Indonezia încă nu iau în serios riscul reprezentat de COVID-19, chiar dacă văd în jurul lor persoane infectate cu acest virus.
„Pacienții bolnavi așteaptă să moară cineva pentru a avea șansa de a ajunge în spital”
Criza Indoneziei este similară cu cea provocată de al doilea val de COVID-19 în India, cu o lipsă acută de rezervoare de oxigen și cu pacienți care aleargă de la un spital la altul încercând să găsească ajutor.
Sudirman Said, secretarul general al Crucii Roșii din Indonezia, a declarat că pacienții merg ore întregi pentru a avea acces la îngrijiri medicale vitale.
„Pacienții bolnavi așteaptă doar să moară cineva pentru a avea șansa de a ajunge în spital. Vârful pentru cel de-al doilea val COVID-19 din Indonezia nu a fost atins încă”, a declarat Edhie Rahmat, director executiv al Project HOPE pentru Indonezia, la începutul acestei luni, adăugând că multe spitale au ridicat corturi pentru îngrijirea pacienților în afara clădirilor.
Focarul și lipsa paturilor de spital îi face și mai vulnerabili pe cei cu afecțiuni de bază. Problema este gravă și în rândul copiilor, căci, potrivit doctorilor, de multe ori părinții nu știu că și aceștia sunt vulnerabili în fața virusului, așa că ignoră simptomele sau nu respectă măsurile de protecție în cazul lor.
„Nu ne protejăm copiii. Aceasta este problema”, a avertizat președintele Societății Indoneziene de Pediatrie, Aman B. Pulungan.
O campanie de vaccinare cu multe probleme
În timp ce virusul se răspândește, autoritățile speră că vor putea să accelereze campania de imunizare. Până acum, aceasta a ridicat semne de întrebare. Țara a folosit vaccinul chinezesc de la Sinovac, un ser a cărui eficacitate în fața tulpinii Delta este acum pusă sub semnul întrebării.
Sute de cadre medicale s-au infectat cu COVID, deși erau imunizate. Țara a început recent să primească și alte vaccinuri prin programul global COVAX. Săptămâna trecută, peste 3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca au sosit în țară, în plus față de cele 14 milioane de doze primite deja.
Totodată, la începutul acestei luni, Casa Albă a anunțat că SUA va trimite 3 milioane de doze de vaccin Moderna pentru a sprijini Indonezia împotriva pandemiei de coronavirus.
Sunt însă multe probleme de rezolvat, în special privind accesul oamenilor la centrele de vaccinare. „Trebuie garantat accesul echitabil și egal la vaccinuri, deoarece vedem că există încă un decalaj mare în accesul la vaccinuri în toată țara”, a declarat președintele Indoneziei, Joko Widodo.