La parterul singurului spital din San Marino, o mică republică independentă din Italia, asistenții medicali au pregătit doze de vaccin COVID-19 din flacoane de sticlă etichetate în scriere chirilică și au căutat să-i facă pe oamenii nervoși să se simtă în largul lor.
„Ai început să vorbești rusește, de când ai primit prima doză?”, a întrebat o asistentă medicală, provocând un zâmbet pe fața Ericăi Stranieri, în vârstă de 32 de ani, în timp ce injecta vaccinul rusesc Sputnik în brațul femeii.
Una dintre cele mai mari rate din lume la mortalitatea COVID
San Marino, o enclavă veche din nordul Italiei, împânzită de castele medievale crenelate, pe un munte lângă coasta Adriaticii, este cel mai bine cunoscut, în cazul în care nu este cunoscut deloc, ca una dintre cele mai mici țări de pe Pământ.
Dar pandemia i-a dat o distincție nouă, tragică: are una dintre cele mai mari rate de deces din lume din cauza coronavirusului.
Cu doar șapte săptămâni în urmă, San Marino risca să devină ultima țară din Europa care a început să-și vaccineze locuitorii. Se bazase pe un acord cu Italia, pentru a primi vaccinuri, dar acesta nu s-au materializat niciodată.
Odată cu creșterea tensiunilor în societate și cu medicii amenințând că nu vor mai lucra, guvernul disperat s-a întors către Rusia și a găsit o îmbrățișare caldă, scrie Jason Horowitz, autorul articolului din ziarul newyorkez.
Prietenie strânsă cu Rusia
San Marino are legături strânse cu Rusia și a acceptat peste 7.000 de doze de vaccin Sputnik, care nu a fost autorizat de autoritățile europene sau italiene de reglementare a medicamentelor.
Rușii sunt atrași de mulți ani către această națiune de doar 33.000 de oameni și zboară adesea direct de la Moscova către orașul italian Rimini, aflat pe plajă, la doar 16 km distanță. Peste 100.000 de turiști ruși vizitează San Marino într-un an tipic, atât de mulți încât majoritatea magazinelor au început să angajeze vânzători de limbă rusă.
San Marino nu a susținut sancțiunile împotriva Rusiei, după invazia Crimeei. În 2019, Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a vizitat San Marino fără să se oprească în Italia.
„Din punct de vedere politic, există o legătură puternică”, a declarat Sergio Rabini, 62 de ani, directorul spitalului din San Marino, care a fost el însuși internat cu COVID, în octombrie. Trece pe lângă secția COVID, încă plină de pacienți intubați în terapie intensivă, și coboară la centrul de vaccinare.
Vaccinul Sputnik, armă geopolitică
„Iată Sputnik!”, spune el, ridicând unul dintre flacoane. Recunoaște că nu este prima dată când țara sa nu urmează exemplul agențiilor de reglementare italiene sau europene: „Viagra, spune el zâmbind, am avut-o înainte ca europenii să o autorizeze”.
Sputnik este doar cel mai recent instrument pe care Moscova l-a folosit pentru a câștiga influență în Europa, exploatând rupturile dintre Uniunea Europeană, care a avut o lansare dezastruos de lentă a vaccinului, și unele state membre.
Săptămâna aceasta, primul ministru al Slovaciei a demisionat pe fondul unei tulburări cu privire la organizarea secretă a livrării vaccinului Sputnik.
Roberto Ciavatta, ministrul sănătății din San Marino, a spus că a înțeles că mulți oameni văd geopolitica în diplomația rusă a vaccinurilor, dar că pentru națiunea sa problema este mult mai simplă: „Singurul vaccin disponibil în acest moment pe piață a fost Sputnik”.
San Marino nu e în Uniunea Europeană, nu primește vaccinuri
Producătorii de vaccinuri au anunțat San Marino că vor livra doar în Uniunea Europeană, declară Ciavatta, iar apelurile directe ale guvernului său către administrația Biden și Ambasada Statelor Unite din Italia au rămas fără răspuns.
San Marino a fost o anomalie politică, cu o identitatea construită pe separatism, încă de la înființarea sa, conform tradiției, în 301 de către omonimul său, Sf. Marinus, un pietrar care s-a așezat în mijlocul peșterilor din Monte Titano, în Apenini.
Ceea ce a început ca un refugiu pentru creștinii care voiau să scape de persecuția Imperiului Roman a devenit în cele din urmă un microstat neutru. Una dintre cele mai vechi republici din lume, are un sistem de guvernare vechi de peste șapte secole și o constituție adoptată în 1600.
Și așa cum San Marino se află în Italia, dar nu face parte din ea, la fel este situat în inima Uniunii Europene, dar nu este membru și deci nici parte a programului său de cumpărare a vaccinurilor. Pe măsură ce eforturile de vaccinare ale Europei au avut probleme, San Marino risca să rămână și mai în urmă.
Cu ajutorul Rusiei, pozițiile sunt acum inversate. San Marino a administrat cel puțin un vaccin la 26% din populație, mai mult decât dublu față de UE. Oficialii spun că sute de italieni au încercat să facă programări de vaccinare în San Marino, iar unii chiar s-au prezentat, sperând în zadar să fie vaccinați de statul străin.
„Am cerut ajutor Italiei și nu am primit”, a spus Denisa Grassi, o profesoară de 42 de ani, după ce a primit vaccinul. „Acum sunt italienii cei care ne roagă!”
Traducere și adaptare din New York Times