În Norvegia oricine poate afla cu cât este plătit altcineva și rareori acest lucru a cauzat probleme. Schimbarea s-a produs în 2001 și a avut un impact imediat. „A devenit o distracție pentru mulți”, spune Tom Staavi, fost editor la cotidianul național VG. „La un moment dat ți se spunea automat cât câștigă prietenii tăi prin simpla logare pe Facebook. A fost ridicol”, adaugă acesta.
Totuși, Staavi consideră că transparența este importantă, parțial datorită faptului că norvegienii plătesc un nivel ridicat al impozitului pe venit – în medie 40,2% față de 33,3% în Marea Britanie sau 22,1% în România, potrivit Eurostat, în timp ce media UE este de doar 30,1%.
Citește și: Iulia Albu a ajuns să cerșească de la vedete! Ce le cere stilista
„Când plătești atât de mult, trebuie să știi că toți ceilalți o fac și trebuie să știi că banii merg la ceva rezonabil”, spune el. „Trebuie să avem încredere atât în sistemul fiscal, cât și în sistemul de securitate socială”. Acest lucru este considerat suficient pentru a depăși orice probleme care pot fi cauzate de invidie.
De fapt, în majoritatea locurilor de muncă, oamenii au o idee destul de bună despre cât câștigă colegii lor, fără a fi nevoiți să verifice.
Salariile din multe sectoare sunt stabilite prin acorduri colective, iar diferențele de salarizare sunt relativ restrânse.
Deci, cifrele care au apărut pe Facebook i-a luat pe oameni prin surprindere. Dar, la un moment dat, Tom Staavi și alții au cerut guvernului să introducă măsuri care să-i încurajeze pe oameni să se gândească de două ori înainte de a observa detaliile salariale ale unui prieten, vecin sau coleg.
Acum, utilizatorii trebuie să se conecteze utilizând numărul lor național de identificare pentru a accesa datele de pe site-ul web al autorității fiscale, iar în ultimii trei ani căutările anonime au devenit imposibile. „Din 2014, a fost posibil să afli cine a căutat informațiile privind situația ta financiară”, explică Hans Christian Holte, șeful autorității fiscale din Norvegia. „După intrarea în vigoare a acestei măsuri am văzut o scădere cu aproximativ 10% a volumului de căutări”.
Există aproximativ trei milioane de contribuabili în Norvegia, dintr-o populație totală de 5,2 milioane. Autoritatea fiscală a înregistrat 16,5 milioane de căutări în anul anterior introducerii restricțiilor. Astăzi există aproximativ două milioane de căutări pe an.
Citește și: EXCLUSIV/ Călătorii CFR care plătesc preț întreg le primesc la pachet, bonus. Gratuitatea care aduce mizerie și nesimțire
Într-un sondaj recent, 92% dintre persoane au declarat că nu au căutat prieteni, familii sau cunoștințe.
„Mai devreme am făcut căutări, dar acum e vizibil dacă o faci, așa că nu mai fac asta”, spune Nelly Bjorge, o femeie din Oslo, Nelly Bjorge. „Am fost curioasă despre unii vecini, dar și despre celebrități și redevențe”.
Listele de taxe vă spun doar venitul net al oamenilor, activele nete și impozitul plătit. Cineva cu un vast portofoliu de proprietăți, de exemplu, ar putea câștiga mult mai mult decât cifra din listele, deoarece valoarea proprietății impozabile este adesea mult mai mică decât valoarea actuală de piață.
Citește și: În sfârșit, o sancțiune împotriva Episcopului Hușilor! Ce a decis Mitropolia Moldovei și Bucovinei