• Primarul spune că școala a fost renovată acum 12 ani „înaintea mandatului meu, se pare că n-a fost gândit bine proiectul pe partea de rezistență”

Tot centrul localității Arcani din Gorj e înconjurat de benzi alb-roșii de ocolire. Atât biserica ortodoxă, aflată la strada principală, cât și școala generală, ascunsă în spatele primăriei, sunt teritorii interzise.

Asta după ce marți, 14 februarie 2023, în cel de-al doilea cutremur puternic care a lovit Oltenia săptămâna trecută, cel de 5,7 grade pe scara Richter, comuna s-a zguduit serios. 

Arcani se află la circa 7-8 kilometri de epicentrul cutremurelor, aflat în apropierea localității Runcu.

Zguduitura a durat doar 12-13 secunde, însă mai multe hornuri de cărămidă au fost dărâmate, iar două clădiri sunt, acum, în pericol de prăbușire. 

„Structură de rezistență grav afectată”

Biserica din Arcani, afectată de cutremur

Biserica poartă hramul Sfinții Mihail și Gavril. Ea a fost închisă imediat după cutremur, pentru că are crăpături verticale vizibile cu ochiul liber.

Biserica din Arcani, afectată de cutremur

Cea de-a doua clădire afectată este școala gimnazială. Conform unui comunicat publicat și pe pagina Prefecturii Gorj, școala a suferit următoarele:

  • fisuri orizontale, verticale și la 45 de grade:
  • perete între casa scării și sala de clasă P+1;
  • pereți săli de clasă interiori și exteriori grav afectați;
  • structură de rezistență grav afectată.
Școala gimnazială din Arcani

Ce spune primarul localității, PNL-istul Aristică-Daniel Coiculescu?

„Situația e foarte gravă”

Domnule primar, la care dintre cutremure s-a crăpat așa biserica?
– De la cel de-al doilea, de pe 14, de 5,7. 12-13 secunde a durat.

A fost afectată structura de rezistență?
– Situația bisericii este foarte gravă. Noi lucram la ea, făceam niște zidiri, la fațadă. Acum așteptăm raportul experților tehnici, au venit de la Ministerul Dezvoltării. În urma expertizei tehnice scrise, făcute de doi profesori universitari de la Universitatea Tehnică de Construcții din București, vom vedea ce e de făcut.

Efectele cutremurului asupra bisericii din Arcani

Era cineva înăuntru când s-a produs cutremurul?
– Din fericire, în momentul seismului nu era nimeni nici în biserică, nu era nici în școală, care este și ea puternic afectată. Să știți că ce se vede pe dinafară la școală e nimic. Problemele serioase sunt pe interior.

V-au spus ce s-ar putea decide în urma expertizelor?
– Este posibil, din ce am discutat cu dumnealor, ca ambele să fie demolate. Așteptăm decizia și dintr-o parte, și din cealaltă. În biserică au intrat foarte puțin, s-au uitat pe exterior și ne-au zis că „ne-am lămurit de afară”.

Mici fisuri de la cutremurul din 1977

Cum se fac orele? Știm că Gorjul nu este în vacanță, cum e Bucureștiul, de exemplu.
– Acum, copiii sunt în săptămâna altfel, apoi urmează săptămâna verde. Dar noi mai avem două clădiri de școală în alte sate, Stroiești și Câmpofeni, acolo sunt clădiri noi, făcute prin PNDL, cu apă caldă, căldură, toate utilitățile. O să stea un picuț mai înghesuiți, dar nu foarte mult.

Pe clădirea școlii se pot vedea fisuri cauzate de cutremur.

– Din ce an era clădirea școlii?
– Din 1967-1968 și a fost reabilitată în 2010-2011, dintr-un proiect al Inspectoratului Școlar cu Banca Mondială. Numai că nu eram pe aici. Se pare că n-a fost gândit foarte bine proiectul ca structură de rezistență.

– Biserica?
– Biserica are 145 de ani. Noi am făcut lucrări în interior și exterior, asta a și ținut-o în picioare. 

S-au mai făcut lucrări, înțeleg.
– Noi am mai făcut și niște injectări pentru că a avut mici, mici fisuri și de la cutremurul din 1977. Dar foarte mici. Acum așteptăm să vedem. Sperăm ca ei, mâine, să ne dea un răspuns pentru că mai au și alte clădiri de evaluat. Mai avem o biserică afectată, dar nu așa grav, doar la clopotniță. Aceea e mai mică. Aceasta are 21 de metri până unde începe crucea. Cu crucea pe la un 24. E o biserică înaltă, bolțile din interior sunt din lemn.

Ea deja prezintă un pericol pentru toată lumea. Dacă mai vine o replică există posibilitatea de prăbușire.

Aristică Coiculescu, primar Arcani, Gorj:

Erată: Într-un drept la replică trimis marți, 22 februarie, Banca Mondială îl contrazice pe primar și susține că „Școala din Arcani nu face parte din niciun proiect de investiții anterior și în curs de desfășurare al Băncii Mondiale”. Într-o versiune anterioară, informația că renovarea s-a făcut cu bani proveniți de la Banca Mondială a fost prezentă în titlu și în subtitlu.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

 
 

Urmărește-ne pe Google News