Cuprins:
Turcia, sub lupa lui Bashar al-Assad. „Întâlnirea a fost tensionată”
Cinci decenii de conducere a familiei lui Assad s-au încheiat duminica trecută când acesta a fugit la Moscova, unde guvernul i-a acordat azil. Iranul l-a susținut pe Assad în lungul război civil din Siria, iar debarcarea sa a fost văzută pe scară largă ca o lovitură majoră pentru „Axa Rezistenței”, o alianță politică și militară condusă de Iran, care se opune influenței israeliene și americane în Orientul Mijlociu.
În timp ce forțele rebele de la Hayat Tahrir al-Sham (HTS), aliniate anterior cu Al Qaeda, au capturat orașe mari și au înaintat spre capitală, Assad s-a întâlnit cu ministrul iranian de externe Abbas Araqchi la Damasc pe 2 decembrie.
La întâlnire, Assad și-a exprimat furia față de ceea ce a spus că reprezintă eforturile intensificate ale Turciei de a-l înlătura, potrivit unui înalt oficial iranian. Araqchi l-a asigurat pe Assad de sprijinul continuu al Iranului și a promis că va ridica problema Ankara, a spus oficialul.
A doua zi, Araqchi s-a întâlnit cu ministrul turc de externe Hakan Fidan pentru a-și exprima profunda îngrijorare a Teheranului cu privire la sprijinul Ankarei pentru avansurile rebelilor.
„Întâlnirea a fost tensionată. Iranul și-a exprimat nemulțumirea față de alinierea Turciei la agendele SUA și Israelului și a transmis îngrijorările Assad”, a spus un al doilea oficial iranian, referindu-se la sprijinul Ankarei pentru rebeli și cooperarea cu interesele occidentale și israeliene în vizarea aliaților Iranului din regiune.
Fostul dictator al Siriei, învinuit pentru criză
Fidan, a spus oficialul, l-a învinuit pe Assad pentru criză, afirmând că eșecul său de a se angaja în discuții de pace și anii săi de guvernare opresivă au fost cauzele fundamentale ale conflictului.
Fidan le-a declarat duminica trecută reporterilor la Doha că regimul Assad „a avut timp prețios” pentru a aborda problemele existente ale Siriei, dar nu a permis, în schimb, „o decădere lentă și o prăbușire a regimului”.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că înlăturarea lui Assad a fost rezultatul unui plan al Statelor Unite și al Israelului.
El a spus că unul dintre vecinii Siriei a avut și el un rol și continuă să o facă. El nu a numit țara, dar părea să se refere la Turcia.
Turcia, membră NATO, care controlează regiuni din nordul Siriei după mai multe incursiuni transfrontaliere împotriva miliției YPG kurde, a fost principalul susținător al grupurilor de opoziție care urmăreau să-l răstoarne pe Assad de la izbucnirea războiului civil din 2011.