Daca te trezesti brusc cu ea in fata ta, iti vine s-o rupi la fuga. Este greu de crezut ca ai putea sa te atasezi de o asemenea creatura.
Cu toate acestea, Bogdan Lungu, un bucurestean de 38 de ani, creste acasa un astfel de exemplar. E vorba despre o tarantula de pamant, o specie de paianjen de dimensiuni mari. Femela a fost cumparata de la o crescatorie din Austria, contra sumei de 100 de euro. Proprietarul tarantulei jongleaza cu ea de parca ar fi o jucarie din plus.
Paianjenul s-a plimbat pe mana lui, fara ca stapanul sau sa schiteze vreun gest ca i-ar fi teama. Asta, in ciuda faptului ca a fost intepat de mai multe ori de o tarantula. “Sunt veninoase, dar intepatura acestei specii pe care o am eu este la fel ca a unei viespi. Se umfla, te doare, apoi trece. Totul este sa nu fii alergic si sa faci soc anafilactic. Nu te ataca decat daca o strangi in mana”, ne-a explicat Bogdan Lungu. Cat despre preferintele culinare ale tarantulei, aceasta se hraneste cu greieri, lacuste, pui de soareci si muste mari.
Tarantula are nevoie de un mediu umed si trebuie tinuta in acvarii gen vitrina sau cutii speciale. Pentru a-i crea un confort maxim, Bogdan Lungu i-a captusit tarantulei “locuinta” cu scoarta de copac. O data la 3 luni tarantula e lasata in libertate de stapanul sau. Atunci, ea profita din plin de acest moment si e ca argintul viu. “Este plina de energie si se deplaseaza foarte usor. Daca nu esti atent, cand o tii in mana, poate sa alunece, iar daca ii plesneste abdomenul, nu mai are nici o sansa de supravietuire”, ne-a spus Bogdan Lungu. De la proprietarul ei am mai aflat ca totusi se lucreaza usor cu aceasta specie de paianjeni, motiv pentru care sunt folositi adesea in filmele de groaza.
O femela traieste 25 de ani
In timp ce o femela poate trai si 25 de ani, masculii au viata scurta, in jur de un an. De multe ori, ei sunt omorati chiar de femelele cu care se imperecheaza. ”Masculii sunt cu mult mai mici decat femelele, iar asta le face pe ele sa-i ia drept insecte si ii omoara imediat dupa imperechere, dar nu ii mananca”, ne-a spus stapanul tarantulei. O femela poate avea o data cam 150-300 de pui, iar acestia stau in preajma mamei lor pana la doua luni.
Instinctul matern al acestor paianjeni este foarte dezvoltat, femelele fiind niste mame foarte grijulii. Dupa ce isi depune ouale, femela le pazeste si este foarte agresiva in aceasta perioada. La cea mai mica miscare din jurul sau, ea ataca.