Primăvara și luna martie au venit cu primul târg organizat de Ministerul Agriculturii. Deschis până duminică la ora 19.00, iar pe lângă tarabele cu produse, vizitatorii vor putea lua parte la spectacolele și la recitalurile ansamblurilor folclorice, susținute de interpreți renumiți.
„Vizitatorii se vor bucura de o ofertă variată, având posibilitatea de a degusta și achiziționa preparate din carne, lapte, fructe și legume, dulcețuri, gemuri, sucuri, siropuri, uleiuri presate la rece, produse de patiserie, produse apicole, țuică și vin, obținute de producătorii români prin valorificarea materiei prime locale”, spun organizatorii evenimentului.
În cadrul evenimentului sunt expuse și produse atestate tradițional, precum pâinea de casă cu cartofi, checul de casă și colacul cu nucă, dar și produse care au dobândit mențiunea „produs montan” din categoria lactate, fructe și legume procesate.
„Le mulțumesc fermierilor pentru rezultatele pe care le-au obținut într-un an greu, cu multe dificultăți, iată că făuritorii de hrană ai țării își dovedesc capacitatea și își măsoară hărnicia prin rezultatele muncii lor de care beneficiem toți și fiecare în parte”, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, miercuri, 8 aprilie, la deschiderea târgului.
De pe locomotivă, în producția de sucuri naturale
La eveniment participă și doamna Ionela Curelea din satul Drajna, județul Călărași. După 15 ani petrecuți peste hotare, aceasta a revenit acasă și a început să se ocupe de creșterea florilor, acum având o mică afacere de familie. Un ornament costă între 50 și 100 de lei.
Marinela Duma a venit la București de la Turda. Aceasta comercializează ulei presat la rece, iar pe lângă cele din semințe de floarea soarelui, producția s-a diversificat, astfel că acum oferă uleiuri din semințe de dovleac, in, mac, nucă, muștar, cânepă și cătină. O sticlă de 500 ml costă 15 lei.
În curtea ministerului e prezent și Vasile Gîrba. În urmă cu 12 ani era mecanic de locomotivă la CFR Marfă, dar a decis să-și suplimenteze veniturile prin producerea sucurilor naturale din fructe și legume. Iar acum noua sa afacere îi ocupă tot timpul.
Are o fabrică în satul Sânnicoară, comuna Apahida, județul Cluj. O sticlă de doi litri costă 20 de lei, iar lumea cumpără suc de mere cu pulpă sau suc de mere cu sfeclă roșie.
Sunt împotriva oricărui produs sintetic. Eu îi îndemn pe toţi să mănânce ce trebuie şi să mănânce ce fac românii noştri şi să cumpere de la românii noştri.
Petre Daea, ministrul agriculturii:
Ciupercile în zacuscă, salate și pateu
Barabas Csaba, din Fizeșu Gherlii, a dus mai departe visul tatălui său și acum produce vin din cele cinci hectare pe care le deține în județul Cluj. „Viticultura cere nu doar pasiune, ci și răbdare”, spune acesta pe pagina de Facebook a târgului.
Dănuț Beg a venit din Banat la târg cu salate de sezon, zacuscă, murături și dulcețuri naturale, fără aditivi și alte adaosuri. De exemplu, un borcan de salată cu hribi costă 12 lei, iar unul de zacuscă cu ciuperci e 20 de lei. Există și pateu de ciuperci cu usturoi al cărui preț este de 13 lei.
Pentru a doua oară la târg și-au făcut prezența și o familie ce produce brânzeturi, din satul Arcuș, din județul Covasna.
Vizitatorii își vor putea procura de la târg brânză maturată semitare, în cinci sortimente, cu nume mai puțin tradiționale: Tilsit, Raclette, Arkenzeller, Trapista și Aysa. Prețurile variază între 80 și 85 de lei pe kilogram, în funcție de sortiment.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
pikpik • 11.03.2023, 13:35
Cum så plåtesti atatia bani cand ai salariu minim pe economie (majoritatea)? Dacå mai ai o rudå la tarå, mai månanci ceva natural, dacå nu cumperi produse din supermarket cå sunt "la ofertå"