Jurnalistul Palko Karasz de la New York Times a vizitat Sibiul și a fost impresionat de orașul vechi, în special de târgul de Crăciun „modern, în stil transilvănean”, așa cum precizează din titlul articolului.
„În timp ce târgurile de Crăciun din Germania se numără între cele preferate de turiști, un târg de Crăciun mai puțin cunoscut din Transilvania conferă strălucire unui oraș vechi în care locuiește o comunitate germană. În centrul vechi din Sibiu, un vechi oraș transilvănean din inima României, un mic târg de Crăciun este în plină desfășurare, aroma vinului fiert s-a răspândit pe străzi. Un molid înalt și un patinoar minuscul pentru copii sunt atracțiile care răspândesc spiritul sărbătorilor”, scrie jurnalistul New York Times despre Târgul de Crăciun din Sibiu.
New York Times amintește că Sibiul a fost neglijat ani la rândul de autorități, însă orașul medieval a renăscut după ce a fost desemnat capitală culturală europeană în 2007. Astfel, Târgul de Crăciun a devenit parte din oferta culturală. „Numărul vizitatorilor din Sibiu a crescut la mai bine de 406.000 în 2018 de la 180.000 în 2007, potrivit datelor Primăriei Sibiu”.
„Orașul Sibiu, cunoscut sașilor sub numele de «Hermannstadt», arată și are atmosfera unui oraș german. Vizitatorii ar putea fi surprinși să întâlnească vorbitori nativi de Germană în magazine, restaurante și muzee. Sașii sunt proeminenți chiar și în conducerea orașului, incluzând unul dintre cele mai notabile exemple, Klaus Iohannis, care a fost primarul Sibiului mai bine de 14 ani, înainte de a fi ales ca Președinte al României”, notează jurnalistul.
Târgul de Crăciun, recomandat și de presa din Marea Britanie
Târgul de Crăciun nu e considerat unul dintre cele mai frumoase din România, ci și din Europa. Publicația britanică About Time Magazine îl recomandă într-un top 5 al celor mai atrăgătoare piețe de Crăciun de pe continent.
Situat în Piața Mare din centrul medieval al orașului transilvan, târgul de Crăciun atrage un public numeros, mai ales la sfârșitul săptămânii. Proiecțiile cu fulgi mari de zăpadă de pe clădirile istorice completează cadrul feeric din centrul Sibiului, relatează Deutsche Welle, care a realizat un reportaj despre atmosfera de basm de la Târgul de Crăciun din Sibiu.
Copiii au la dispoziție numeroase spații de joacă și de distracție: curse cu mașinuța, trenulețul, precum și patinoarul care e îndrăgit și de cei care au trecut de vârsta copilăriei.
Cele aproape 100 de căsuțe oferă vizitatorilor produse culinare tradiționale, dar și clătite sau vin fiert sau decorațiuni de Crăciun.
Aflat la a 13-a ediție, Târgul de Crăciun din Sibiu este deschis până pe 3 ianuarie 2020.
foto: Andrei Pungovschi pentru The New York Times
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro