Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București organizează , cu ocazia sărbătoririi Sfântului Dumitru, protectorul spiritual al instituției, un târg cu produse tradiționale românești, care reunește meșteri populari din întreaga țară, de joi până duminică (26-29 octombrie).
Evenimentul are ca scop atât refacerea atmosferei vechilor târguri care aveau loc în preajma marilor sărbători religioase, cât și promovarea artei tradiționale românești, pPotrivit unui comunicat al Muzeului Satului transmis Agerpres.
„Vizitatorii vor avea ocazia să admire arta meșterilor populari care dau viață lutului, lemnului, ce presupune tehnica încondeierii ouălor sau realizarea de măști pentru apropiatele sărbători de iarnă. Totodată, cei interesați pot participa la atelierele de creație deschise cu această ocazie: olărit, țesut, opincărit, pictură de icoane pe sticlă, podoabe populare”, precizează sursa citată.
În cadrul târgului, cu ocazia Centenarului formării statului național unitar român, va fi lansat volumul „Familia țărănească în România. Un secol de fotografie”, în prezența academicianului Sabina Ispas și a dr. Ion Ghinoiu.
Programul include și piese de teatru, expoziții de fotografie, spectacole de dansuri și cântece românești, dar și din folclorul minorităților etnice. Iată programul evenimentelor din București, cu ocazia Sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.
Mii de creștini din toată țara vor să știe din timp cum va fi vremea de Sfântul Dumitru. Meteorologii spun că, joi, 26 octombrie, vom avea parte de vreme frumoasă, în aproape toată țara…
Dacă mergi la Moaștele Sfântului Dumitru, ai grijă la falșii preoți și călugări, chiar dacă, pe durata manifestărilor religioase organizate de Patriarhia Română, sute de polițiști locali și jandarmi asigură ordinea publică.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (o sărbătoare cu tradiții și superstiții), Izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru, a fost un martir creştin, sfânt militar din veacul al III-lea, care a trăit în vremea împăraţilor Maximian şi Diocleţian, în cetatea Tesalonic.
Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, fost martirizat în jurul anului 306 şi este sărbătorit atât de ortodocşi, cât şi de catolici, pe 26 octombrie. De asemenea, pe 27 octombrie urmează o altă sărbătoare mare, Sfântul Dimitrie Basarabov. Se spune că rugăciunea către Sfântul Dumitru face minuni.
Tradiția populară spune că Sfântul Dumitru este considerat și patronul păstorilor, de aceea, pe 26 octombrie, ciobanii află cum va fi iarna. Din bătrâni se spune că dacă de Sfântul Dumitru este vreme aspră, atunci iarna va fi bună. În schimb, dacă în zi de sărbătoare vremea va fi bună, toamna va fi lungă și frumoasă…
CITEȘTE ȘI… VIDEO | Reportaj cu arma-n mână. Am testat mitraliera NATO și pistolul pentru luptă urbană