Astfel, vânzarea de porci poate fi făcuta direct din gospodărie, către o altă gospodărie, numai cu respectarea următoarelor condiţii: porcii trebuie să fie identificaţi şi înregistraţi, în ziua vânzării să fie examinati clinic, de către medicul veterinar, urmând ca porcii să fie vânduţi numai cu documentele sanitare-veterinare eliberate de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.
DSVSA face câteva recomandări gospodarilor care cresc porci, pentru a şti cum să îşi ferească animalele de această boală:
-nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcinele,cu încălţămintea şi hainele cu care mergeţi pe stradă, este recomandat pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tavă în care încîlţămintea să poataă fi îmbibată cu o soluţie slabă de sodă caustică
-creşteţi porcinele doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici
-nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare; dacă existdă vînători în familie care aduc carne de mistreţ, nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
-nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar-veterinar de sănătate, eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.
Orice situaţie de îmbolnăvire la porci, va fi anuntată în regim de urgenţă, la DSVSA, sau celul mai apropiat medic veterinar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro