Mai multe organizații și lideri politici au promis că vor face eforturi pentru a distribui cât mai echitabil în întreaga lume vaccinul anti-COVID, dar în acest moment, aproape 70 de state sărace au contractat suficiente doze pentru a imuniza doar unul din zece cetățeni, a avertizat Alianța Populară pentru Vaccinare.
Deocamdată, 700 de milioane de doze de vaccin au fost contractate pentru a fi distribuite în 92 de țări cu venituri reduse, potrivit Covax, o inițiativă condusă de Organizația Mondială a Sănătății, care face eforturi pentru dreptul echitabil la vaccin.
Dar chiar și cu acest plan aflat în derulare, este clar că dozele nu sunt suficiente, spune Alianța Populară pentru Vaccinare, o rețea de organizații umanitare precum Amnesty International și Oxfam.
Alianța Populară pentru Vaccinare cere, prin urmare, companiilor farmaceutice să pună la dispoziție tehnologia folosită pentru dezvoltarea vaccinului, pentru a asigura fabricarea mai multor doze.
Unul dintre motivele pentru care țările sărace au rămas fără vaccinuri este acela că statele bogate au acumulat în exces mai multe doze decât cele necesare, susțin organizațiile umanitare.
Analiza acestora arată că statele bogate au cumpărat suficiente doze încât să își vaccineze de trei ori populațiile, dacă toate vaccinurile vor fi autorizate.
Canada, spre exemplu, a contractat destule vaccinuri, de la mai mulți producători, încât ar putea să își imunizeze fiecare cetățean de cinci ori, spune Alianța Populară pentru Vaccinare, potrivit unui comunicat.
Și chiar dacă țările bogate reprezintă doar 14% din populația globală, acestea au cumpărat 53% din totalul celor mai promițătoare vaccinuri.
„Nimeni nu ar trebui să fie privat de un vaccin care i-ar putea salva viața, doar din cauza țării în care trăiește sau a sumei de bani pe care o are în buzunare”, a declarat miercuri Anna Marriott, directorul pentru politici de sănătate al Oxfam.
„Dar dacă nu se schimbă ceva în mod dramatic, miliarde de oameni din întreaga lume nu vor primi un vaccin sigur și eficient pentru COVID în următorii ani”, a avertizat ea.
Doze insuficiente de vaccin pentru țările în curs de dezvoltare
Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost deja aprobat în Marea Britanie și așteaptă o autorizare de la autoritățile din SUA și cele din UE.
Două alte vaccinuri, cel de la Moderna și cel al Oxford și AstraZeneca, urmează să depună o cerere de autorizare sau așteaptă deja decizia autorităților.
Experții ruși au anunțat la rândul lor că vaccinul Sputnik are rezultate promițătoare în studiul clinic.
Până acum, toate dozele din vaccinul produs de Moderna și 96% din dozele produse de Pfizer/BioNTech au fost achiziționate de statele bogate, spune Alianța Populară pentru Vaccinare.
Spre deosebire de acestea, Oxford/AstraZeneca au promis să livreze 64% din doze țărilor în curs de dezvoltare.
Activiștii pentru drepturile omului au avertizat însă că o singură companie nu poate furniza suficiente vaccinuri pentru întreaga lume.