Potrivit proiectului de lege, marile magazine ar putea funcţiona doar câteva ore sâmbata, iar hipermarketurile ar putea să fie relocate la o distanță de cel puțin cinci kilometri în afara oraşelor, după modelul ţărilor occidentale. De altfel, există o serie de state europene în care magazinele sunt închise duminica, iar în cele ce urmează îți vom spune care sunt acestea.

De ce se închid magazinele duminica în Europa

În zilele noastre, în majoritatea țărilor europene există reglementări clare privind orele de funcționare ale magazinelor. Acestea au rolul de a găsi un echilibru între acordarea concediului de odihnă pentru angajați și satisfacerea nevoilor consumatorilor. Legile variază destul de mult de la o țară la alta ca urmare a preocupării autorităților în ceea ce privește atât interesele angajaților, cât și cele ale consumatorilor, notează Grandgo.com.

Țările care ridică restricțiile ar putea stimula în acest fel economia și, implicit, ar putea elimina distorsiunile concurențiale neloiale care există între magazine și comerțul online („e-commerce”). Prima lege care a reglementat programul de funcționare a magazinelor a fost adoptată în anul 1900. După aproape două decenii, în 1919, era deja interzis prin lege ca magazinele să fie deschise duminica, în timp ce, în timpul săptămânii, orarul era 7:00-19:00.

Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor
Recomandări
Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor
În ce ţări europene magazinele sunt închise duminica - Imagine cu o tânără care face cumpărături într-un supermarket.
În majoritatea țărilor europene există reglementări clare privind orele de funcționare ale magazinelor

Motivele pentru care a fost adoptată legea privind orarul magazinelor nu au fost legate numai de religie, ziua a șaptea fiind cea de odihnă și de rugăciune, ci și de faptul că muncitorii începuseră să aibă drepturi. Astfel, se garanta faptul că duminica era o zi în care nu se muncea deloc.

Magazinele, deschise câteva duminici pe an

În Europa sunt câteva țări în care se pune lacătul pe uşă în cea de-a șaptea zi a săptămânii. Măsura are de cele mai multe ori rădăcini istorice, culturale și economice, iar Germania, Austria, Grecia, Polonia și Slovenia sunt doar câteva dintre aceste ţări. În curând, măsura ar putea fi aplicată şi în Italia, acolo unde, în momentul de față, magazinele sunt în general închise duminica, însă în aproape fiecare oraș vei găsi câte un supermarket deschis.

Reprezentanții centrelor comerciale din aceste țări se întreabă, și pe bună dreptate, de ce nu se permite ca magazinele de vânzare cu amănuntul și ale centrelor comerciale să fie deschise câteva duminici pe an. În Austria, spre exemplu, asociația comercială ACSC a cerut ca magazinele să fie deschise cel puțin șase duminici pe an, fără reglementări speciale pentru comercianții cu amănuntul din țară.

Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai
Recomandări
Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai

Magazine închise din motive religioase

Este important de menționat că legile care guvernează sectorul comercial în alte zone, precum Anglia și Țara Galilor, restricționează la șase numărul orelor de funcționare a magazinelor mai mari în zilele de duminică. De obicei, este vorba despre cele a căror suprafață depășește 280 de metri pătrați, potrivit site-ului Study Country. Programul acestor magazine este de la 10:00 la 18:00. 

Există, însă, și state în care măsura a fost luată din motive religioase, duminica fiind considerată de Biblie zi de odihnă, iar mulți creștini cred că această zi ar trebui să fie închinare și reflecție spirituală. Această regulă se aplică mai ales în statele în care populația creștină este majoritară, iar un astfel de exemplu este Elveția. Chiar dacă nu face parte din Europa, trebuie să precizăm că Tonga este singura țară din lume în care toate magazinele, fără nici o excepție, sunt închise în zilele de duminică.

Unele țări au revenit la programul de duminică

Principalul argument în favoarea unei ajustări mai libere a programului de funcționare a magazinelor îl reprezintă faptul că o reglementare uniformă în Europa este în concordanță cu alte libertăți în ceea ce privește circulația. Comercianții cu amănuntul din țările cu o piață reglementată se află într-un mare dezavantaj, mai ales când se află în apropierea frontierei.

Victor Atanasie Stănculescu, generalul care a predat Armata Română lui Ion Iliescu. A fost implicat activ în reprimarea Revoluției de la Timișoara
Recomandări
Victor Atanasie Stănculescu, generalul care a predat Armata Română lui Ion Iliescu. A fost implicat activ în reprimarea Revoluției de la Timișoara

Spre exemplu, orașele Bratislava și Viena se află la o distanță de 80 de kilometri unul de celălalt și, în timp ce în Slovacia nu există restricții, comercianții cu amănuntul din Austria trebuie să țină închise magazinele duminica.

Al doilea argument îl reprezintă menținerea competitivității în fața comerțului electronic. Acesta este cel mai mare concurent al comerțului cu amănuntul și are un mare avantaj, și anume că nu are program de funcționare, iar platformele online sunt disponibile 24 de ore din 24, 7 zile din 7, relatează revista austriacă Across.

Programul de funcționare a magazinelor depinde în mare măsură de interesele angajaților, ale consumatorilor și ale afacerilor în sine. Ultimii ani arată că unele țări sunt orientate mai mult către consumatori și își adaptează orele de deschidere în acest scop, dar și în beneficiul comercianților cu amănuntul.

În consecință, unele țări europene au întreprins o serie de acțiuni de dereglementare. Spre exemplu, în 2016, ca răspuns la opoziția masivă a consumatorilor, Ungaria a ridicat interdicția privind munca în zilele de duminică. La fel au procedat și autoritățile din Finlanda deoarece țara vecină, Suedia, nu a aplicat astfel de restricții, ceea ce a atras mulți cumpărători finlandezi la sfârșit de săptămână. Drept urmare, competitivitatea comerțului cu amănuntul finlandez a scăzut semnificativ.

În ce ţări europene magazinele sunt închise duminica

După cum aminteam anterior, în cele mai multe ţări din vestul Europei restricţiile sunt severe în ceea ce priveşte programul de funcţionare al magazinelor în zilele de duminică.

Germania are una dintre cele mai dure legislații din Europa, notează publicația ZiarulRomânesc.de. Nu doar că magazinele sunt închise duminica și în zilele de sărbătoare creștină, însă acestea se închid în timpul săptămânii mai devreme decât în alte țări. În acest sens, Germania are o lege specială, denumită Ladenschlussgesetz, și a fost adoptată în urmă cu aproape șapte decenii, în 1956, ca urmare a presiunilor exercitate de sindicatele muncitorești germane. Aceasta se aplică tuturor magazinelor, indiferent de dimensiune sau de tipul acestora. Există câteva excepții, și anume magazinele din gări, aeroporturi, benzinării, farmacii, etc. De asemenea, landurile germane pot permite uneori deschiderea magazinelor duminica, însă decizia aparține autorităților locale.

În ce ţări europene magazinele sunt închise duminica - Imagine cu un afiş, pe care scrie
În Austria, magazinele sunt închise duminica

În Franţa, proiectul de lege privind relaxarea reglementării în ceea ce privește programul de duminică al magazinelor a generat o amplă nemulţumire. Marile supermarketuri pot fi deschise duminica, însă cu un program redus. Totodată, multe orașe din această țară au fost declarate zone turistice și, drept urmare, permit magazinelor să funcționeze zi de zi. Mai mult decât atât, consiliul municipal din unele orașe stabilește 12 duminici pe an în care se pot deschide magazine, iar lista trebuie stabilită până la 31 decembrie a anului precedent. Data poate fi schimbată cu două luni înainte de prima deschidere.

Legea federală din Elveţia prevede ca orice canton poate aproba cel mult patru duminici într-un an în care magazinele pot funcţiona, dar chiar şi în acele zile sunt deschise doar în marile gări, aeroporturi şi benzinării.

În Țările de Jos, supermarket-urile pot fi deschise duminica după-amiaza, până la ora 20:00, însă nu mai mult de 12 ori într-un an. Excepţie fac zonele turistice ale oraşelor, unde magazinele au program normal şi în celelalte zile de duminică.

Legislația din Italia permite fiecărei regiuni să decidă programul de funcţionare a magazinelor în zilele de duminică.

În ceea ce privește magazinele din Spania, acestea sunt deschise doar în 12 zile de duminică într-un an. Ineresant este faptul că magazinele mici pot să funcţioneze în fiecare duminică, însă doar dimineața.

Supermaket-urile din Danemarca pot fi deschise în prima duminică a fiecărei luni, între orele 10:00 și 17:00, precum și în fiecare duminică din luna decembrie (până pe 24 decembrie). În plus, magazinele pot fi deschise șase duminici pe an, între orele 10:00 și 17:00. Două dintre ele trebuie să cadă între 1 iulie și 1 septembrie.

Potrivit legislației din Austria, magazinele sunt închise începând de sâmbătă de la ora 18:00 şi până luni la ora 6:00.

În Norvegia doar magazinele alimentare, benzinăriile și florăriile cu o suprafață mai mică de 100 de metri pătrați pot fi deschise duminica. Pentru ocazii precum Crăciunul sau Paștele există excepții.

Centrele comerciale, supermarketurile și magazinele mici din Polonia sunt închise duminica, în 2024, cu excepţia a 7 duminici de cumpărături: 28 ianuarie, 24 martie, 28 aprilie, 30 iunie, 25 august, 15 decembrie și 22 decembrie.

În Slovacia, parlamentul a respins propunerea privind închiderea magazinelor în zilele de duminică şi de sărbătorile creștinești.

Vezi şi câte țări sunt în Europa!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

Lunabella   •   26.03.2024, 21:25

Bai *** de conducători nu mai mâncați *** cu închisul marilor magazine,pai cine va lăsa ***,*** ce sunteți marile magazine sunt ale șefilor voștri (Germania,Franța,Austria ) când vreodată va lăsa aia să le închideți afacerile din care câștigă miliarde ? *** ,aruncați numai petarde din astea că iubiți producătorii Români de ce ? Pentrucă sunteți în campanie electorală *** !!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

m1a2r3i4a1n5a6   •   26.03.2024, 20:45

Cred că nu este vorba de orarul magazinelor , ci de faptul că micile magazine românești, acolo unde există, sunt literalmente sufocate de marile magazine de tip Mega Image, care domină u orașe sau cartiere, cum este cazul în sectorul 1 . Totul depinde de primarul sectorului sau al orașului respectiv și, în ultimă instanță., cât de patriot este și în ce măsură este interesat de soarta economiei din zona respectivă. Magazinele mari, în general străine, fac concurență și micilor prăvăliași și producătorilor din piețe. Magazinele respective aduc produse din alte țări, cel mai des Turcia, dar și Polonia, de pildă,care își permite să vândă cartofii și merele cu prețuri mai mici decât ale producătorilor din piețele noastre. Dar cred eu, pornind de la unele situații, că totul depinde de primarii și funcționarii din primării și direcțiile comerciale. Piața Crângași este organizată excelent, pe când piața 1 Mai este mai de grabă dezorganizată din cauza primarului .M.Granc

    maximala   •   27.03.2024, 09:40

    m1a2r3i4a1n5a6   •  26.03.2024, 20:45

    Cred că nu este vorba de orarul magazinelor , ci de faptul că micile magazine românești, acolo unde există, sunt literalmente sufocate de marile magazine de tip Mega Image, care domină u orașe sau cartiere, cum este cazul în sectorul 1 . Totul depinde de primarul sectorului sau al orașului respectiv și, în ultimă instanță., cât de patriot este și în ce măsură este interesat de soarta economiei din zona respectivă. Magazinele mari, în general străine, fac concurență și micilor prăvăliași și producătorilor din piețe. Magazinele respective aduc produse din alte țări, cel mai des Turcia, dar și Polonia, de pildă,care își permite să vândă cartofii și merele cu prețuri mai mici decât ale producătorilor din piețele noastre. Dar cred eu, pornind de la unele situații, că totul depinde de primarii și funcționarii din primării și direcțiile comerciale. Piața Crângași este organizată excelent, pe când piața 1 Mai este mai de grabă dezorganizată din cauza primarului .M.Granc

    Sa vezi ce de produse romanesti gasesti in piete...Buna gluma.

      Inginer   •   27.03.2024, 09:53

      maximala   •  27.03.2024, 09:40

      Sa vezi ce de produse romanesti gasesti in piete...Buna gluma.

      Sunt produse româneşti în sensul că vânzătorul de la tarabă e român :)) Altfel, 99% din ce se vinde în piaţă se cumpără din depozitele de lângă Bucureşti sau din cash&carry, unde primează preţul, nu originea. Marfă românească e doar în sezonul ei (n-o să găseşti cartofi româneşti în februarie), dar şi aia o iau samsarii direct de la poarta ţăranilor, la preţ de nimic. Bonus, în piaţă nu e nimic fiscalizat, nici nu ştii ce cumperi şi pe cine să reclami dacă ai probleme.

Andan09   •   26.03.2024, 19:21

Eu sunt de acord dar sa nu umblam cu jumatati de masura si sa fim partinitori, sa inchidem tot: magazine, transport, politie, pompieri, spitale, parcuri si piscine, plaje, tot tot tot... uraaa, uraaa...., traiasca democratia in care fiecare poate sa spuna ce pasarica are pe creier..!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Vestea momentului în televiziune! Cel mai tare show tv se întoarce pe micile ecrane! Ce vedete vei vedea în emisiune și ce vor face acestea
Viva.ro
Vestea momentului în televiziune! Cel mai tare show tv se întoarce pe micile ecrane! Ce vedete vei vedea în emisiune și ce vor face acestea
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
FANATIK.RO
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Unica.ro
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Cum se calculează randamentul în imobiliare şi cât de rentabil este să investești într-un apartament
Observatornews.ro
Cum se calculează randamentul în imobiliare şi cât de rentabil este să investești într-un apartament
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua
HOROSCOP
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI