Metanul este al doilea gaz responsabil de schimbările climatice, după dioxidul de carbon, și are un efect de încălzire mult mai mare, ceea ce înseamnă că reducerile rapide ale emisiilor de metan sunt cruciale dacă lumea vrea să evite schimbările climatice severe.

Anul trecut, Comisia Europeană a propus o legislație care să impună companiilor de petrol și gaze din Europa să găsească și să repare infrastructura care permite evacuarea metanului. Verificările ar fi necesare o dată la trei luni, începând cu șase luni de la intrarea în vigoare a legislației.

Dar țările UE, care negociază legea, vor să amâne prima evaluare la 12 luni, iar apoi să stabilească termene diferite, în unele cazuri mai puțin frecvente, pentru verificarea diferitelor tipuri de infrastructură, conform ultimului proiect de compromis, văzut de Reuters.

De exemplu, stațiile de comprimare și terminalele de gaze naturale lichefiate ar fi examinate la fiecare șase luni, stațiile de supape la fiecare 12 luni și conductele de transport la fiecare doi ani.

De asemenea, țările doresc să scutească puțurile demare adâncime de verificarea pentru scurgeri de metan și să schimbe cerința de verificare săptămânală a coșurilor de gaz cu una lunară, arată proiectul.

România și Ungaria cer o legislație mai blândă

Documentele UE care detaliază pozițiile de negociere ale diferitelor țări au arătat însă că Ungaria și România au cerut reglementări mai relaxate.

O sursă din România a declarat pentru Reuters că țara lucrează la elaborarea de măsuri „în conformitate cu ambițiile noastre climatice, fezabile din punct de vedere tehnic, asigurându-se totodată că programul de implementare este realist”.

Participanții au avertizat că regulile UE mai slabe ar afecta acreditările ecologice ale blocului, menționând că țări precum Canada, Nigeria și altele promovează reglementări privind metanul care sunt, în unele cazuri, mai ambițioase.

Alături de Statele Unite, UE conduce Angajamentul global privind metanul din 150 de țări, care urmărește să reducă emisiile de metan cu 30% până în 2030. UE a fost, de asemenea, printre participanții de pe piața petrolului și gazelor care s-au angajat la summitul climatic COP27 de luna trecută să facă mai mult pentru a reduce metanul.

Țările UE își propun să ajungă la un acord privind poziția față de legea metanului pe 19 decembrie, înainte de a negocia legea finală anul viitor cu Parlamentul European.

 
 

Urmărește-ne pe Google News