“Nu văd justificarea. Sunt români care fac eforturi foarte mari. Milioane de români care au plecat în străinătat să lucreze, care își câștigă viața și își obțin veniturile care au dreptul să și le gestioneze cum doresc, să le trimită în țară la familii, să le depună la banci, să îi investească. Nu știu de unde această atitudine care mie mi se pare vecină cu spiritul milițienesc care domnea odată în România, nu știu dacă nu este tot un fel de reverberație a modului de gândire pe care unii din cei care funcționează astăzi în sistem îl au și iată că regăsim antenele trimise și în tot felul de zone la care nu ne așteptam. Pe scurt, suntem împotriva, ca să fie clar.”

Românii din diaspora vor fi obligați să justifice cu documente orice sumă peste 1.000 de euro trimisă în țară, aceeași obigligație urmând a avea și cel care primește banii. Proiectul de lege a fost făcut public, pentru dezbatere publică, în luna ianuarie,  pe pagina Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Opoziția acuză majoritatea PSD-ALDE că dorește să confiște acești bani.

Proiectul de lege la care se referă senatorul PNL se intitulează LEGE pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative și a fost postat pe pagina Oficiului în luna ianuarie.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că proiectul care stabileşte ca românii din străinătate să justifice sumele de peste 1.000 euro trimise în ţară face parte din transpunerea unei prevederi europene, dar că România nu ar trebui să se grăbească să o transpună.

”În primul rând, Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor nu aparţine Ministerului Finanţelor, este un Oficiu în subordinea Guvernului şi este o structură din care fac mai mulţi reprezentanţi, dintre care şi unul de la Ministerul de Finanţe. Doi la mână, eu sunt foarte atent la acest propuneri de acte normative pentru că nu cred că România este ultima ţară care nu a transpus acea prevedere europeană şi cred că ar trebui să ne gândim de două ori atunci când transpunem un act normativ. Nu spune nimeni că nu trebuie să-l transpui, dar trebuie să vedem dacă toate celelalte state membre ale UE au transpus respectiva prevedere europeană. Cei care nu au transpus-o, de ce nu au făcut-o. Sunt state europene care preferă să nu transpună pentru un anumit motiv veniturile în economia proprie, chiar cu riscul de a ajunge la Curtea Europeană de Justiţie. Nu sunt adeptul transpunerii doar pentru că cineva ne cere. Desigur, într-un final se transpune, se face o întârziere asumată. Trei la mână, nu cred că românii care trimit acasă bani au de-a face cu acte de terorism. Sincer să fiu nu cred aşa ceva. Sunt oameni care muncesc în afara ţării noastre pentru a-şi întreţine familia de acasă, copiii, rudele şi trimit cât pot să trimită spre casă pentru nevoile de zi cu zi pe care aceştia le au”, a afirmat, duminică, Teodorovici, într-o intervenţie telefonică la postul Antena 3.

Întrebat dacă statul impozitează cumva banii trimişi în ţară de către românii din străinătate, ministrul Finanţelor a răspuns: „Sunt prevederi fiscale care se referă la declararea veniturilor din afara ţării. Ştiţi foarte bine că fostele formulare ale Fiscului aveau aceste prevederi. Este ceva ce oamenii ştiu deja, dar cu aceste noi prevederi care să înţeleg că sunt în lucru acum, v-am spus trebuie să ne uităm puţin mai atent şi să nu fim noi primii din clasă la acest subiect. Lucrurile care se impun la nivel european, noi am avut acea practică din păcate nejustificată şi fără argumente. Tot timpul am vrut să fim noi primii la nivel european atunci când transpunem un act normativ şi de multe ori ne-am făcut noi singuri rău.”

Citește și: EXCLUSIV/Un copil de trei ani care are picioarele necrozate a fost plimbat între trei spitale și refuzat la internare

 
 

Urmărește-ne pe Google News