UPDATE ora 16.40 Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, după şedinţa care a durat peste două ore, că decizia privind propriul candidat la şefia Senatului a fost luată cu majoritate de voturi.

În plus, s-a decis că orice membru ALDE care acceptă funcţii politice sau publice, fără acordul partidului, vor fi excluşi automat din partid, el precizând că decizia intră în vigoare începând de astăzi.

El a spus că Meleşcanu şi-a cerut scuze pentru situaţia pe care a generat-o. „Colegii au fost foarte clari că nu putem accepta o astfel de propunere din partea PSD-ului, care iese din orice normă politică”, a spus el.

Tăriceanu a mai afirmat că nici el şi nici ceilalţi colegi din partid nu au înţeles decizia lui Meleşcanu. „Nu ne-a spus nimic, ne-a lăsat într-o espectativă, aşa, şi pe mine şi pe colegi”, a spus Tăriceanu, precizând că a fost dezamăgit de acesta.

Despre riscul dizolvării grupului ALDE, în cazul excluderii lui Meleşcanu din partid, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că soluţia unui nou grup parlamentar este luată în calcul, în această ipoteză.

UPDATE ora 16.10: ALDE a votat, în şedinţa conducerii, să aibă propriul candidat la şefia Senatului, în persoana lui Ion Popa.

Decizia a venit în contextul în care Teodor Meleşcanu a refuzat să se retragă din cursa pentru şefia Senatului, susţinut de PSD.

O altă decizie luată de ALDE a fost ca orice membru care încalcă deciziile partidului să fie consideraţi excluşi din partid.

Este vorba despre Teodor Meleşcanu, care, dacă va accepta candidatura la şefia Senatului, din partea PSD, va pierde calitatea de membru al ALDE.

Meleşcanu: „Eu am acceptat candidatura şi sper să am numărul de voturi necesare!”

UPDATE ora 14.30 Teodor Meleşcanu a declarat, marţi, că nu intenţionează să îşi retragă candidatura pentru şefia Senatului, susţinut de PSD. Asta deşi, potrivit unor surse, Tăriceanu i-ar fi cerut acestuia să refuze oferta celor de la PSD.

Meleşcanu spune că în acest fel ALDE va avea garanţia că va fi tratat corect.

„Nu, eu am acceptat candidatura şi sper să am numărul de voturi necesare. Oricum, e o situaţie în care Parlamentul va avea un rol foarte important”, a arătat el, înaintea şedinţei Biroului Politic Central al ALDE.

Întrebat de ce nu a renunţat la candidatură, deşi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a cerut acest lucru, Meleşcanu a precizat că în acest fel partidul din care face parte va fi tratat „foarte corect”.

„Voi fi preşedinte al Senatului imparţial cu toată lumea. (…) Am crezut că este o chestiune foarte importantă şi necesară. (…) (În acest fel, ALDE – n.r.) are garanţia că va fi tratat foarte corect, ca şi toţi ceilalţi”, a spus el, adăugând că ALDE nu a beneficiat de un astfel de tratament, până acum.

Întrebat dacă decizia sa nu a făcut rău partidului, Meleşcanu a făcut referire la refuzul demisiei din Guvern a Ramonei Mănescu.

Meleşcanu a fost întrebat dacă va demisiona din partid, însă acesta a evitat un răspuns.

În partid sunt nemulţumiri legate de această decizie acceptată de Meleşcanu, astfel că se va discuta despre soarta acestuia, în partid.

Pe de altă parte, în acest moment, dacă Meleşcanu este dat afară din ALDE, partidul pierde grupul parlamentar de la Senat, pentru că nu mai are 7 senatori aleşi pe lista iniţială a partidului.

Călin Popescu Tăriceanu este, la rândul lui, nemulţumit de decizia lui Meleşcanu, liderul ALDE fiind pus în situaţia ingrată de a afla, de la reporter, luni, despre nominalizarea acestuia pentru şefia Senatului.

Tensiuni în partid. Liderii ALDE din teritoriu nu sunt de acord cu alianţa cu Ponta

Un alt subiect care ar urma să se dezbată este alianţa cu Pro România, pentru susţinerea candidatului independent Mircea Diaconu, la prezidenţiale.

Mai mulţi lideri din ALDE s-au exprimat nemulţumirea faţă de această alianţă semnată, săptămâna trecută, fără consultarea tuturor membrilor.

În partid au apărut deja voci critice, precum Daniel Zamfir şi Cătălin Harnagea, care spun că nu sunt de acord cu alianţa ALDE cu Pro România.

Există riscul, astfel, ca în campanie, ALDE să nu depună efort pentru candidatul Mircea Diaconu, aceeaşi problemă având-o şi partidul condus de Victor Ponta.

Cum să înțeleg acum această logodnă cu instrumentele statului paralel?”, se întreba, în urmă cu o zi, senatorul Daniel Zamfir.

„Renunțarea la candidatură, chiar surprinzătoare pentru foarte mulți colegi și nu numai, poate arată forță unui om politic adevărat, capabil de sacrificiu atunci când crede într-o luptă în care altul poate o avea o șansa în plus și nu am nimic în minus de spus despre Mircea Diaconu, ci dimpotrivă! Dar de ce nu-l putem susține fără o alianță cu Ponta? În plus, asocierea cu Ponta în mod categoric îi dăunează și lui Mircea Diaconu!”, mai spunea Zamfir, despre anunţul lui Tăriceanu, prin care a renunţat la candidatura la prezidenţiale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News