UPDATE. Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, la sediul instanţei supreme, că procurorii încearcă să obţină denunţuri care îl vizează.
„Eu nu am nevoie să ma ajute nimic pentru că sunt nevinovat şi ce vreau să se reţină este numai adevărul. Acuzaţiile sunt lipsite de orice fel de fundament în realitate. E un fel de proces de intenţie. Procurorii ar fi multumiţi să declarăm ce şi-ar dori ei, eventual să ne şi autoincriminăm. Având în vedere informaţiile din ultima perioadă, că şi în alte dosare procurorii au cerut celor care au făcut declaraţii să facă denunţuri împotriva mea, cred că este evident că se doreşte cu totul şi cu totul altceva. Procurorii fac ceea ce se numeşte vânătoare, nu sunt singurul în această situaţe. DNA trebuie să înţelegă că trebuie să respecte şi ea Constituţia, legea, şi drepturile şi libertăţile cetăţeanului. DNA este un fel de poliţie politică în România. Consider că e inacceptabil acest comportament din partea procurorilor care încearcă să smulgă denunţuri de la cei care sunt anchetaţi împotriva anumitor persoane”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la finalul şedinţei de judecată.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, le-a spus judecătorilor înaltei Curți de Casație, la primul termen de judecată, la 14 martie, că nu înțelege acuzațiile DNA și din acest motiv se consideră nevinovat. A mai precizat că vrea să dea o declaraţie la următorul termen de judecată, programat pe 11 aprilie. Întrebat, la ieşirea din sala de judecată, de ce nu înţelege acuzaţiile, Tăriceanu a spus: „Prefer ca justiţia să se facă în sala de judecată, şi nu televizată”.
În sala de judecată se afla și Gabriel Oprea, care aștepta la rândul său primul termen în procesul în care este acuzat de abuz în serviciu.
Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pe 7 iulie 2016. Timp de 8 luni, procesul s-a desfășurat în procedura de cameră preliminară.
În același dosar este vizat și Dorin Marian. Fostul consilier prezidențial în timpul mandatului lui Emil Constantinescu și fostul șef al Cancelariei premierului Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă. Procesul acestuia a fost însă disjuns și este judecat la Tribunalul Brașov.
Procurorii DNA au făcut cercetări privind retrocedarea unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, care ar fi fost realizată ilegal. Anchetatorii susțin că Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat. Potrivit DNA, președintele Senatului nu a spus tot ce știe pentru a împiedica sau a îngreuna tragerea la răspundere a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată.
Procesul lui Călin Popescu Tăriceanu în dosarul referitor la retrocedarea fostei ferme regale Băneasa
Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a susținut în mod nereal că nu a știut despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului). Fostul premier nu ar fi dat detalii nici despre implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare și nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.
Mai mult, Tăriceanu este bănuit că a nu a spus tot ce știe despre relația dintre inculpații Silberstein, Dan Cătălin Andronic și Remus Truică, despre întâlnirile și discuțiile purtate cu acesta din urmă cu privire la taxele notariale în vederea tranzacționării imobilelor menționate și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate.
„În același context, inculpatul a mai precizat că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein. Totodată, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat/ introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România”, spun procurorii.
Potrivit DNA, Dorin Marian este acuzat că a făcut, la data de 28 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu angajarea lui Marius Andrei Marcovici, în calitate de consilier personal, la Cancelaria prim-ministrului Călin Popescu-Tăriceanu, urmare a înțelegerii acestuia din urmă cu Tal Silberstein.
Anchetorii au indicii potrivit cărora Dorin Marian a afirmat în mod nereal că nu cunoștea activitatea și atribuțiile de serviciu ale lui Marcovici, deși era cunoscut în cercurile politice drept „omul lui Tal”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro