Gestul lui Călin Popescu Tăriceanu de a se băga, joia trecută, în fața a mie de persoane pentru a-și lua permisul mai repede este unul tipic pentru românii needucați civic, susțin psihologii. Reamintim că actualul șef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a fost filmat cum a intrat la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV) pentru a-și înnoi carnetul de șofer înainte celor o mie de persoane care aștepau la coadă. Aici mai trebuie precizat că Tăriceanu este în vacanță și teoretic nu avea de ce să se grăbească.

Un atfel de comportament “este tipic pentru românii lipsiți de educație civică, fără intenția de a respecta drepturile celorlalți de lângă ei, de a respecta societatea. La fiecare coadă, la un interval regulat, este cineva care se bagă în față pentru că apelează la pile, la rude sau la funcție. Gestul de a te bagă în față este explicabil prin faptul că mentalitatea zonei georgrafice nu arată un mare respect pentru reguli”, apreciază psihologul Ecaterina Manea.

“Noi, față de alte popoare, cum ar fi germanii sau japonezii, nu avem cultura de a respecta regulile. Noi avem cultura balcanica, așa cum o denumim peiorativ, de a nu le respecta. Ba chiar, facem din asta un titlul de glorie. Băgatul în față la coada la un ghișeu și traversarea străzii prin alt loc decât de la semafor/zebră sunt două gesturi care caracterizează perfect lipsa de educație civică a unei mari părți a poporului”, mai explică specialistul.
Cozile care îi sperie pe români

Birocrația din instituțiile publice din România duce de foarte multe ori la formarea acestor mulțimi de mii de oameni, fiind nevoie de ore bune pentru a ajunge la ghișeu pentru a rezolva înnoirea unui act sau plata unei taxe. Cele mai des întâlnire cozi sunt: la Permise Auto – se așteaptă efectiv între 1 și 6 ore; la Buletine și Pașapoarte – 3-4 ore; la Impozite Locale – 1-2 ore, la ANAF – 1-3 ore, la Cadastru – 1-2 ore și la Registrul Comerțului – 1-2 ore.

Riscul penal

Avocatul Elenina Nicuţ a făcut un denunţ la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu pentru infracţiunea de folosirea influenţei din funcţia de preşedinte de partid în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Specialiștii în Drept Penal pe care i-am consultat ne-au precizat că se îndoiesc de reușita demersului pentru că șeful Senatului avea dreptul la înnoirea carnetului auto. Fapta sa se putea încadra și la abuzul în serviciu, numai că în urma deciziei Curții Constituționale, trebuie să existe o lege care să interzică băgatul în față la coadă, iar acest lucru nu există.

Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să facă vreun comentariu în acest sens. Conducerea DRPCIV a anunţat, ieri, că vor fi declanşate verificări interne pentru a depista dacă personae din instituție l-au tratat preferential pe șeful Senatului.

Urmărește-ne pe Google News