„Am remarcat rigoarea extraordinară a prezentării, la rece, acum, după ce emoţia colectivă a trecut, rigoarea prezentării acestor grave încălcări ale Constituţiei. Este pentru prima dată din cât îmi aduc eu aminte în ultimii 12-13 ani când un ministru al Justiţiei întreprinde o astfel de măsură, de evaluare a procurorilor care, conform Constituţiei, funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei. Deci, iată, un ministru al Justiţiei care îşi cunoaşte rolul, îl înţelege şi şi-l asumă. Până acum nu am avut aşa ceva. (…) E foarte bine că Tudorel Toader a făcut un expozeu tehnic. Dacă ar fi venit cu argumente politice, obiectivitatea analizei, evaluării ar fi fost pusă sub semnul întrebării. (..) Eu cred că domnul Toader, dacă vreţi să interpretăm într-o altă cheie, pe lângă faptul că este primul care are curajul să demareze o astfel de evaluare – ceea ce niciun alt ministru din trecut, nici mai recent, nici mai vechi nu a făcut, dă un semnal pe care …să folosim termenii pe care toată lumea îi cunoaşte – cartonaşul galben”, a declarat Tăriceanu, miercuri, la B1 TV.
El a precizat că ministrul Tudorel Toader „a transmis mingea la Cotroceni”. „Astăzi, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a spus nişte lucruri foarte clar şi tranşant. Dar ştim foarte bine că numirea nu o face el, urmare nici eliberarea din funcţie. Eu cred că de data acesta, într-o manieră care dovedeşte o anumită abilitate a domnului ministru, mingea a transmis-o la Cotroceni. Preşedintele, am văzut că a ieşit după aceea şi ne-a spus un lucru stupefiant pe baza raportului care este este extrem de critic la adresa Parchetului şi în special a DNA. Preşedintele susţine, totuşi, că el este foarte mulţumit”, a spus Tăriceanu.
Tudorel Toader a prezentat miercuri rezultatul evaluării activităţii Ministerului Public şi DNA, într-o conferință de presă. Ministrul a anunțat că DNA a avut acțiuni „cel puțin exagerate” și că Parchetul General a pus presiune pe Guvern. Cu toate acestea, Tudorel Toader a anunțat că șefii celor două parchete nu vor fi revocați.
Ministrul Justiției a spus că „DNA și-a arogat o competență ce poate conduce la un blocaj constituțional”, în timp ce „Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor Guvernului, care afectează buna funcționare a Guvernului”. În plus, acesta a spus că acțiunile DNA au fost „cel puțin exagerate”, lucru ce a dat naștere unor derapaje constituționale.
Cu toate acestea, concluzia ministrului Justiției este că, în acest moment, nu este oportună înlocuirea lui Augustin Lazăr, procurorul general al României, și a Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA.