„O să deschid o discuţie şi cu preşedintele Camerei (Deputaţilor – n.r.) pe acest subiect şi cu premierul Grindeanu şi o să îl rugăm şi pe ministrul de Externe să facem o consultare la care eu le voi propune ca România să transmită un punct de vedere clar Comisiei că nu mai dorim să cooperăm în cadrul Mecanismului de Verificare, care nu este unul de cooperare, ci unul de verificare şi care, practic, stabileşte un tratament discriminatoriu pentru România. Dacă un astfel de mecanism de verificare a instituţiilor puterii judecătoreşti se va hotărî pentru toate ţările europene, atunci foarte bine, nu o să facem notă discordantă. Dar dacă acest mecanism este destinat să continue numai în ce priveşte România – nu discut de Bulgaria că nu e treaba mea – atunci eu propun ca în cadrul CE să se ia notă de acest punct de vedere”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, la Senat.

Potrivit acestuia, România ar trebui „tratată ca o ţară cu drepturi depline în Uniune”. „Mecanismul (de Cooperare şi Verificare – n.r.) se poate perpetua sine die şi eu nu sunt de acord cu astfel de atitudini. Au trecut zece ani de la aderarea României la UE. România a făcut progrese substanţiale şi remarcabile în combaterea corupţiei. Cred că nu există ţară în care demersul de combatere a corupţiei să fi fost atât de susţinut şi este în continuare susţinut, dar cred că această atitudine a Comisiei este complet nejustificată şi ea se cere a fi remediată şi România tratată ca o ţară cu drepturi depline în UE, la zece ani de la aderare”, a spus preşedintele Senatului.

Comisia Europeană a prezentat cel mai recent raport cu privire la progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Țara noastră nu a scăpat însă de monitorizare, însă raportul arată că tendința pozitivă a României de a lupta împotriva corupției și de a apăra independența sistemului judiciar a continuat și în acest an.

În raportul MCV sunt menționate și cele două proiecte de Ordonanță de Urgență privind grațierea și aministia. Proiectele aflate în consultare ar presupune modificări ale dispozițiilor privind infracțiunile de corupție de abuz în serviciu și de conflict de interese, precum și faptul că legea grațierii ar urma să se aplice și persoanelor care au fost condamnate pentru anumite infracțiuni de corupție”, scrie în raportul MCV.

Urmărește-ne pe Google News