Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, care l-a reprezentat la ceremonie pe președintele Camerei, Liviu Dragnea, a arătat că România este în an electoral şi discursurile aferente, exprimate „mai contondent”, se vor resimţi şi în următoarele șase luni.

„Câteva instituţii păstrează metode trecute. Îşi păstrează obiceiurile. De aceea, noi vom arăta şi mai mult care sunt aspectele care deranjează şi care sunt instituţiile ce s-au transformat în spiritul european. Aceste clarificări trebuie lămurite şi cu oficialii europeni, statele membre, pentru a îndepărta aceste neînţelegeri asupra vieţii sociale din România. Le cer tuturor partidelor să ţină cont şi să fie atente la ce au spus fondatorii UE acum șapte decenii, să fim o reuniune a statelor care trebuie să fie o comunitate a guvernelor, societăţilor, bazate pe solidaritate, încredere şi respect reciproc”, a spus preşedintele Senatului.

El a menţionat că „este corect să spunem că dimensiunea incluzivă a statului român, reprezentată de administraţia publică, de sistemul de sănătate, educaţie, muncă şi serviciile sociale, a fost europenizată aproape complet”.

„Totuşi, nu pot spune acelaşi lucruri despre dimensiunea coercitivă a statului. Ca reminiscenţă a trecutului comunist, unele instituţii şi factori de decizie încă se agaţă de puterea de care s-au bucurat anterior”, a afirmat Tăriceanu.

El a adăugat că „aceşti actori pur şi simplu au înlocuit ideologia legalităţii socialiste cu cea a statului de drept, păstrându-şi obiceiurile şi făcând apel la aceeaşi lipsă de asumare de care s-au bucurat colectiv înainte de 1989”.

„Sper că în timpul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, autorităţile ţării mele vor face mai multă lumină asupra acestui paradox. Sunt încrezător că vor clarifica, pentru public, care sunt instituţiile ce au fost transformate indisputabil în spiritul european şi care instituţii se mai ţin încă de trecut, uneori sub o deghizare europeană. Astfel de clarificări ar trebui să le ofere destule motive partenerilor noştri europeni ce iau decizii atât la Bruxelles, cât şi în statele membre, să lase în urmă câteva dintre concepţiile greşite şi prejudecăţile legate de viaţa publică din România”, a spus Tăriceanu în discursul în limba engleză.

Preşedintele Senatului i-a îndemnat pe cei implicaţi în Preşedinţia Consiliului UE să fie conştienţi de moştenirea lăsată de fondatori.

„Acum 70 de ani, părinţii noştri fondatori au creat Europa ca pe o comunitate, nu ca pe o simplă organizaţie internaţională sau o asociere de state. În acest spirit, uniunea noastră a fost sau, mai bine spus, ar fi trebuit să fie de atunci o comunitate de comunităţi, un parteneriat între guverne, societăţi şi cetăţeni bazată pe încredere, solidaritate şi respect reciproc”, a evidenţiat el.

La rândul lui, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a ţinut să dea asigurări, de pe scena Ateneului, că „majoritatea parlamentară va sprijini Guvernul în toate acţiunile sale la Preşedinţia Consiliului UE”.

„Vreau să vă asigur de deschiderea noastră totală, proeuropeană şi de dorinţa noastră sinceră ca România să îşi consolideze statutul în cadrul acestei Uniuni. A fost decizia suverană a poporului român de a parcurge drumul european şi de a ajunge aici în cea mai onorantă postură, cea de a conduce Preşedinţia Consiliului UE. Vrem să fim europeni şi ne dorim să fim trataţi pe deplin ca cetăţeni europeni. „, a spus el.

Vicepreşedintele Camerei Deputaților a mai spus că „la Bucureşti există voinţa politică foarte clară ca România să îşi îndeplinească mandatul la Preşedinţia Consiliului UE”.

„Am tratat cu toată seriozitatea recomandările de a avea un consens politic pe perioada Preşedinţiei. Doamna premier a avut un discurs în Parlamentul României către toate partidele politice de a avea un consens”, a spus Florin Iordache, la Ateneul Român.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a reamintit că decizia ţării noastre de a adera la Uniunea Europeană a fost una „suverană, exprimată în cel mai înalt grad în momentul în care poporul român a adoptat prin referendum noua Constituţie a României, care a deschis, practic, drumul nostru european”.

„A fost decizia suverană a poporului român de a parcurge drumul european şi de a ajunge astăzi aici, în cea mai onorantă postură, de a conduce Consiliul Uniunii Europene. Vrem să fim europeni şi ne dorim în egală măsură să fim trataţi ca cetăţeni europeni”, a spus Iordache.

El a adăugat că românii au în continuare cea mai mare încredere în instituţiile europene.

„Eu, personal – şi sunt convins că, la fel, şi concetăţenii mei – nu-mi pot imagina România în afara Uniunii. Simţim că facem parte din această familie europeană şi ne dorim să lucrăm împreună pentru binele şi progresul Uniunii. România este o ţară pe care vă puteţi baza în construcţia europeană şi, de aceea, cred că ţara mea merită să fie respectată ca un partener de încredere în realizarea acestui proiect atât de ambiţios care se numeşte Uniunea Europeană. Astăzi, după mai bine de un deceniu de la aderarea ţării noastre, este pentru prima dată când România preia Preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Şi chiar dacă rolul ţării mele în această ipostază este de a acorda prioritate agendei europene faţă de agenda naţională, vă pot spune cu toată convingerea că ne asumăm acest rol în mod suveran, conştienţi fiind că în această ipostază România are datoria de a fi mediator înţelept, care să îndemne la un consens liber consimţit de către statele membre ale Uniunii. Ne vom achita cu demnitate de această datorie şi vă pot garanta că la Bucureşti există voinţa politică foarte clară ca România să-şi îndeplinească mandatul la conducerea Consiliului Uniunii”, a subliniat Iordache.

 
 

Urmărește-ne pe Google News