UPDATE 18.41 Senatul a votat componența Biroului Permanent în această sesiune. Astfel, grupul parlamentar al PSD are trei funcţii de vicepreşedinte al Senatului – Robert Cazanciuc, Titus Corlăţean, Şerban Valeca, doi secretari – Marian Pavel şi Ion Ganea şi doi chestori – Marius Dunca şi Paul Stănescu.
PNL are un vicepreşedinte – Alina Gorghiu, un secretar – Ionel Marcel Vela şi un chestor – Cornel Popa. Grupului USR îi revine o funcţie de secretar al Senatului – Silvia Dinică. Din partea UDMR, Tanczos Barna ocupă una dintre cele patru funcţii de chestor al Senatului.
UPDATE 18.36 Alegerea noului președinte al Senatului a fost amînată pentru miercurea viitoare.
Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat în plen că grupul senatorilor ALDE se va numi ”Democrația”
”Grupul are un număr de 14 senatori (…) Doresc să vă aduc la cunoștință că am decis să reconfigurăm grupul ca grup parlamentar mixt cu titlul ”Democrația”.”, a spus Tăriceanu. Senatorul Șerban Valeca, cel care exercită cu titlu interimar atribuțiile de președinte al Senatului, a cerut ca cererea de schimbare a denumirii să fie depusă și în scris.
Decizia ALDE survine ca urmare a faptului că o eventuală excludere din partid a lui Teodor Meleșcanu, ca urmare a candidaturii acestuia pentru postul de președinte al Senatului, cu susținerea PSD, ar fi dus la desființarea grupului deoarece nu vor mai fi cel puțin șapte senatori ALDE care au intrat în Parlament pe listele acestui partid în 2016.
În consecință, partidul lui Tăriceanu constituie un grup parlamentar nou, împreună cu senatorii care s-au înscris în ALDE după alegeri, inclusiv cu Nicolae Marin şi Vasile Ilea, care și-au oficializat în plen trecerea de la PSD la ALDE, și cu Adrian Țuțuianu, membru Pro România, dar care va activa în grupul condus de Tăriceanu.
Înființarea grupului este reglementată de alineatele 5 și 6 ale articolului 16 din Regulamentul Senatului: ”(5) Senatorii aparţinând partidelor sau organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care nu întrunesc numărul necesar pentru a forma un grup parlamentar se pot afilia altor grupuri parlamentare sau pot constitui grupul parlamentar mixt. (6) Dispoziţiile alin.(5) se aplică în mod corespunzător şi senatorilor aleşi sau deveniţi independenţi.”
UPDATE 18.12 Plenul Senatului a adoptat hotărârea prin care postul de președinte este vacantat oficial.
UPDATE 17.40: PNL și USR au cerut în plen ca ALDE să enumere membrii grupului său. În cazul în care partidul lui Tăriceanu îl va exclude pe Teodor Meleșcanu, grupul ALDE va fi desființat, deoarece partidul nu va mai avea cel puțin șapte senatori care au intrat în Senat la începutul legislaturii ca membri ai acestei formațiuni.
”Dacă ați fi corecți, ați spune care este statutul domnului Meleșcanu pentru că acum sunt două scenarii: ori PSD-ALD=LOVE și susțin împreună un candidat sau varianta 2 în care ALDE nu susține încercări de doi lei de menținere a majorității, caz în care domnul Meleșcanu pleacă și grupul ALDE nu mai există. Haideți să fim corecți și să spuneți acum dacă domnul Meleșcanu este membru ALDE sau nu”, a spus senatorul PNL Alina Gorghiu.
După această intervenție, președintele interimar al Senatului, Șerban Valeca, a suspendat lucrările pentru consultări între liderii de grup pe marginea procedurii de desemnare a conducerii Senatului în această sesiune.
”Astăzi e ultima mea zi ca președinte al Senatului. A fost o onoare și un privilegiu să mă aflu în fruntea acestei instituții a cărei istorie a început acum un veac și jumătate”, a spus Călin Popescu- Tăriceanu în plen în discursul prin care și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Senatului.
Liderul ALDE a amintit că a obținut această funcție ca urmare a alianței partidului său cu PSD și, din moment ce alianța nu mai există, este normal să demisioneze.
”Nu m-am cramponat de această funcție și am crezut cu tărie că funcțiile sunt făcute pentru oameni și nu funcțiile pentru oameni. Mi se pare firesc să mă despart de funcție odată ce respectiva alianță și-a încheiat existența. Din respect pentru democrație, pentru normele statului de drept și, nu în ultimul rând din bun simț fac acest lucru”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.
Odată cu anunțul oficial, s-a luat o pauză de la lucrări pentru ca grupurile parlamentare să poate face nominalizări pentru viitorul președinte al Senatului. PSD îl susține pe Teodor Meleșcanu (ALDE), care candidează împotriva deciziei partidului său de ieșire de la guvernare, în timp ce liberalii o susțin pe Alina Gorghiu.
Lucrările au fost reluate, fiind prezidate de Șerban Valeca.