Călin Popescu Tăriceanu spune că ALDE își păstrează opinia în privința suspendării președintelui Klaus Iohannis și atrage atenția că nici UDMR nu ar vota un astfel de demers, în Parlament.
”Acest subiect l-am auzit evocat în trecere într-o emisiune a domnului Dragnea. Departamentul de comunicare ALDE a avut un punct de vedere, între timp nu a apărut nimic care să ne oblige la o schimbare de poziție. În primul rând cei care doresc să lanseze acest subiect trebuie să facă un calcul foarte simplu: care e baza de sustinere în Parlament a unui astfel de demers. Din câte știu UDMR nu susține. Există numeroși membri din PSD care au rezerve, așa încât cred că trebuie început această evaluare întâi și apoi luată o decizie”, a declarat Tăriceanu.
Tăriceanu a mai spus că, din punctul său de vedere, nu trebuie înfiinţată o comisie parlamentară de anchetă privind protestele antiguvernamentale din 10 august, aşa cum au propus unii lideri PSD, pentru că investigaţia trebuie realizată de procurori.
Şi ce să facem cu comisia pentru prosteste? Eu cred că ar trebui să lăsăm procuratura să ancheteze, nu cred că pentru aşa ceva e nevoie de o comisie parlamentară. Dar, în fine, există şi această posibilitate. Eu, din punctul meu de vedere, nici nu am discutat această chestiune cu colegii mei, dar eu consider că nu e nevoie”, a declarat preşedintele ALDE.
Și subiectul ”tentativei de asasinat la adresa liderului PSD Liviu Dragnea” a fost comentat de Tăriceanu. Liderul ALDE a precizat că el nu a fost ”înștiințat” despre acest incident.
Întrebat dacă el, personal, a fost vizat de un atentat, Călin Popescu Tăriceanu a spus: O amenințare, așa, oficială, cu moartea, nu am primit”, a comentat liderul ALDE.
Tăriceanu, despre Canalul Bucureşti – Dunăre: ”A fost iniţiat în perioada anilor 80, există semne de întrebare serioase legate de utilitatea unei astfel de lucrări”
Liderul ALDE a desființat proiectul lăudat recent de Liviu Dragnea, referitor la finalizarea lucrărilor la Canalul Dunăre – Bucureşti.
Tăriceanu spune că sumele necesare pentru această investiţie pot fi folosite pentru a finanţa lucrări „mult mai stringente”, a declarat, marţi, preşedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu.
„Susţinem majoritatea covârşitoare a proiectelor incluse în lista aprobată, avem însă o observaţie care nu ţine de oportunitatea politică, ci de criterii tehnico-economice. Este vorba de Canalul Bucureşti – Dunăre care a fost iniţiat în perioada anilor 80, care nici la vremea respectivă nu era viabil din punct de vedere economic şi ridica probleme serioase din punct de vedere tehnic”, a afirmat Tăriceanu, după şedinţa forurilor de conducere ale ALDE.
În opinia sa, reluarea lucrărilor este „extrem de delicată”, iar costurile sunt ridicate. „
”Există semne de întrebare serioase legate de utilitatea unei astfel de lucrări, care, din estimări, s-ar ridica la un miliard de euro. Noi credem că acest miliard de euro poate fi folosit pentru a finanţa lucrări care sunt cu mult mai stringente, din lista lucrărilor public-private, cum este canalul de irigaţii Siret – Bărăgan, care are valenţe multiple şi pentru irigaţii şi pentru alimentare cu apă. În mod normal, 80% din suprafeţele care ar putea să fie irigate, şi care se ridică la jumătate de milion de hectare, ar putea să fie alimentate prin cădere, adică fără a consuma energie electrică, deci foarte convenabil din punct de vedere economic pentru agricultură”, a explicat liderul ALDE.
Citește și: ANAF a stabilit data până la care vor fi trimise deciziile de impunere pentru 2016-2017