Senatorul afirmă, într-o postare pe Facebook, că „Guvernul Orban este recunoscut pentru calitatea de a fi luat prin surprindere şi că „nu ar trebui să fim deloc mirați dacă vor fi complet surprinși că vine septembrie și începe școala”.
„Am solicitat Parlamentului o dezbatere serioasă pe acest subiect, deschiderea din toamnă a școlilor, dar văd că nu s-a decis nimic cu privire la această solicitare. Cu sau fără dezbatere este clar că deschiderea anului școlar este unul dintre elementele cheie ale acestui an”, spune Tăriceanu.
Potrivit preşedintelui ALDE, Guvernul a propus fantezii, precum „50% școală online, 50% prezență fizică, ore de 30 de minute și pauze de 20 de minute etc”.
„Eu cred că ne furăm singuri căciula dacă avem impresia că școala online chiar funcționează. Pe lângă faptul că peste jumătate din copii nu au acces la tablete sau internet știm acum că nici cadrele didactice nu au reușit să facă o tranziție reușită la acest sistem de învățământ. Și, atunci, ce e de făcut? Eu cred că decizia privind modul în care se va desfășura din toamnă școala trebuie luată din mâna guvernului și mutată la nivelul comunităților locale”, spune Tăriceanu.
Senatorul arată că „virusul nu are o răspândire uniformă”, şi „sunt localități sau județe în care gradul de infectare este foarte mic și unde interzicerea deschiderii școlii nu are prea mult sens”.
„Cred că această decizie trebuie luată de autoritățile locale în consultare cu părinții, elevii și medicii. Cred că nu este deloc deplasat ca după această dezbatere să poată fi organizate referendumuri locale acolo unde nu se conturează o majoritate în favoarea unei soluții. Eu am încredere că autoritățile locale sunt mult mai adaptate la nevoile comunităților și pot lua decizii care să ducă la începerea școlilor în condiții optime. Cred că ele pot găsi spații suplimentare pentru a avea clase cu un număr mai mic de elevi. Cred că pot găsi personal suplimentar, chiar suplinitori, care să poată supraveghea mai bine copiii”, precizează Tăriceanu.
Potrivit lui Tăriceanu, „menținerea deciziei privind deschiderea școlilor în mâinile guvernului Orban este o garanție că vom avea o nouă generație de sacrificiu, că sunt mari șanse ca ai noștri copii să piardă contactul cu cartea cu urmări dramatice pentru ei”.
„Trăim într-o societate extrem de competitivă și lipsirea copiilor noștri de cunoștințele de care au nevoie îi va costa scump. Lăsăm un virus să ne dărâme prezentul și viitorul sau găsim soluții prin care să mergem mai departe? Acceptăm demolarea tuturor valorilor și ruinarea țării? Despre asta este vorba în decizia despre cum se va desfășura din toamnă școala!”, mai spune Tăriceanu.
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat, recent, că Guvernul ia în calcul trei scenarii pentru începerea anului şcolar : reluarea cursurilor în mod clasic , scenariul hibrid în care jumătate dintre elevi vor fi la şcoală, iar restul vor participa online, cu rocada între ei şi scenariul în care şcoala continuă online.