Chiar dacă Germania nu a autorizat o astfel de acțiune, vicepremierul Poloniei, Mariusz Błaszczak, a declarat că speră să creeze o coaliție a țărilor care dețin aceste tancuri pentru a le trimite în Ucraina.
„La Ramstein, au fost discuții și între cele 15 țări care folosesc tancuri Leopard”, a declarat Błaszczak, potrivit unui tweet al Ministerului polonez al Apărării. „Discuția noastră a fost dedicată echipării Ucrainei tocmai cu aceste tancuri grele”, a precizat el.
Błaszczak a recunoscut că încă nu a fost convenită o decizie privind trimiterea acestor tancuri în Ucraina, dar a adăugat că au fost organizate „alte întâlniri”. „Consolidăm în mod constant această coaliție”, a declarat oficialul polonez.
Portugalia, care a participat la întâlnitre, a oferit „instruire pentru această tipologie de vehicule de luptă și a exprimat dorința guvernului portughez de a identifica, în coordonare cu partenerii săi, modalități de sprijinire a Ucrainei cu această capacitate”, se arată într-un comunicat transmis de ministerul portughez al apărării.
Separat, Portugalia a precizat că a promis Ucrainei 14 transportoare blindate pentru trupe M113, împreună cu opt generatoare electrice de mare putere, muniție de 120 mm și echipamente medicale.
Ministerul a adăugat că va lua parte la o misiune militară de sprijin a UE care va oferi instruire trupelor ucrainene în Germania. Instructorii portughezi vor fi pe teren începând cu luna februarie pentru a-i pregăti pe soldații ucraineni în dezarmarea explozibililor, asistență medicală de luptă, apărare nucleară, biologică, chimică și radiologică și, în cele din urmă, să le ofere instruire militară.
Aliații nu au ajuns la un acord privind trimiterea tancurilor Leopard
La finalul reuniunii de vineri, 20 ianuarie, de la Ramstein, aliații occidentali ai Ucrainei nu au ajuns la un acord pentru a oferi acesteia tancuri germane Leopard, promiţând, în schimb, Kievului alte tipuri de arme, inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie şi sisteme antiaeriene, potrivit agenției spaniole de presă EFE, citată de Agerpres.
În schimb, creşterea ajutorului militar pentru Kiev este „urgentă” pentru ca Ucraina să-şi poată recupera teritoriul ocupat înainte ca Rusia să lanseze noi ofensive, a transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Germania a anunţat că va efectua o „revizuire” a stocului şi disponibilităţii tancurilor sale Leopard înaintea unei eventuale livrări de acest fel către Ucraina, confirmând că rămâne în discuţie furnizarea acestor tancuri şi că va acţiona rapid dacă aliaţii vor ajunge la un acord să le ofere Kievului.
Dar acum „prioritară este apărarea antiaeriană a Ucrainei şi pe aceasta ne concentrăm”, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
Omologul său polonez, Mariusz Blaszczak, a anunţat în acest timp că, în aşteptarea unui acord între aliaţi pentru trimiterea unor tancuri Leopard către Ucraina, Polonia va suplimenta numărul tancurilor de concepţie sovietică T-72 pe care le oferă Ucrainei şi, de asemenea, numărul blindatelor, fără a da detalii. Polonia, care dispune la rândul ei de tancuri Leopard, a cerut insistent Germaniei să ofere astfel de tancuri Ucrainei sau măcar să-şi dea acordul ca alte ţări ce au astfel de tancuri în dotare să le transmită Kievului. Totuşi, guvernul de la Berlin afirmă că nu a primit cereri oficiale din partea altor ţări pentru a autoriza reexportul unor tancuri Leopard către Ucraina.
După reuniunea de la Ramstein, Jens Stoltenberg a avertizat pe Twitter şi într-un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice că „Rusia se pregăteşte pentru noi ofensive, astfel că este urgentă intensificarea sprijinului militar pentru a permite Ucrainei să învingă şi să-şi recapete teritoriul ocupat”.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina