Aproape cinci milioane de refugiați au plecat în țările vecine, în timp ce opt milioane de oameni sunt strămutați în interiorul Ucrainei. Peste 3,2 milioane de ucraineni au depus cereri de ședere temporară din februarie, de la începerea războiului, și până acum.
Țările cu cei mai mulți refugiați
Datele centralizate de Agenția ONU pentru Refugiați arată că ucrainenii au fugit în mare măsură în țările vecine, precum Rusia, unde sunt aproape 1,2 milioane de ucraineni, Polonia, cu 1,17 milioane, și Republica Moldova, aleasă de aproape 86.000 de refugiați.
Astfel că un top al țărilor vecine în care s-au refugiat ucrainenii arată astfel:
- Rusia: 1.188.807 refugiați ucraineni;
- Polonia: 1.169.497;
- România: 88.438;
- Republica Moldova: 85.947;
- Slovacia: 78.302;
- Ungaria: 24.452;
- Belarus: 9.006.
Cifrele reprezintă numărul de ucraineni aflați în țările respective la momentul actualizării lor, adică 14 iunie. În ceea ce privește numărul ucrainenilor care au ajuns în Rusia, mass-media a prezentat în mai multe rânduri cum persoane de la graniță erau relocate forțat de atacanți. De pildă, mai mulți activiști care lucrau cu refugiații au povestit pentru Radio Europa Liberă cum mii de oameni au fost transportați în taberele din Rusia împotriva voinței lor.
În România intră zilnic în jur de 8.000 de ucraineni, potrivit Poliției de Frontieră.
O parte dintre ucraineni au folosit țările vecine doar ca locații de tranzit. Din Polonia, Ungaria și Slovacia, în special, refugiații au plecat în alte țări europene, precum Germania sau Cehia. Acestea sunt celelalte țări din Europa în care au ajuns refugiații:
- Germania: 780.000 de refugiați ucraineni;
- Cehia: 373.965;
- Turcia: 145.000;
- Italia: 129.623;
- Spania: 119.820;
- Franța: 87.972;
- Bulgaria: 79.196;
- Austria: 71.422;
- Marea Britanie: 70.500.
Astfel, într-un top general al țărilor de destinație, pe primele cinci locuri ar fi Rusia, urmată de Polonia, Germania, Cehia, Turcia, Italia, Spania, România, Franța, Republica Moldova și Bulgaria.
Câți au cerut protecție
Peste jumătate dintre oamenii care au plecat din Ucraina la începutul războiului pornit de Rusia au cerut protecție în țările europene, potrivit Agenției pentru Azil a Uniunii Europene.
Este vorba de aproape 2,8 milioane de refugiați care au aplicat pentru acest statut până la jumătatea lunii mai.
În luna martie, cele mai multe cereri de protecție au venit de la ucraineni, chiar mai multe decât afganii, sirienii sau columbieni, mai spune agenția. La sfârșitul lunii aprilie, 21.700 de ucraineni ceruseră azil în statele europene.
În România, potrivit raportului Agenției ONU pentru Refugiați, aproape 38.000 de refugiați ucraineni au cerut protecție temporară.
Se întorc acasă
Uniunea Europeană spune că aproape 2,5 milioane de oameni au trecut granița în Ucraina din februarie până la 13 iunie, dar atenționează că în această cifră nu sunt incluși doar refugiații.
Cu toate astea, autoritățile ucrainene remarcă o creștere a populației orașelor la nivelul dinainte de război. Spre exemplu, populația Kievului a revenit la două treimi din volumul din februarie, spunea primarul Vitali Klitschko, în mai. Capitala Ucrainei este considerată mai sigură acum, în ciuda amenințărilor armatei ruse de la începutul războiului.
Opt milioane de oameni sunt strămutați în interiorul Ucrainei. 27% dintre ei și-au lăsat în urmă casele pentru că au fost atacate în timpul războiului sau au fost distruse. Mai bine de jumătate dintre cei strămutați sunt femei, multe dintre ele aflate în situații vulnerabile, sunt însărcinate, cu dizabilități, cu copii mici sau au fost victime ale violenței domestice.