Wilders, care a influențat politica olandeză în materie de imigrație din 2006 din băncile opoziției și este cunoscut pentru opiniile sale deschise în privința islamului, a anunțat un rezultat de succes între patru partide.
„Avem un acord între negociatori”, a declarat Wilders, care a renunțat la funcția de prim-ministru pentru a aduce părțile la masa negocierilor.
Discuțiile s-au prelungit luni de zile de la victoria surprinzătoare a lui Wilders la alegerile din 22 noiembrie, imigrația, finanțele și clima fiind printre principalele punctele negociate.
„Vom forma un guvern. Vom aștepta să vedem pe cine propune Wilders drept candidat la funcția de prim-ministru”, a spus Pieter Omtzigt, liderul partidului centrist NSC.
Un veteran al partidului laburist care a condus unele dintre negocierile coaliției, Ronald Plasterk, a fost numit de presa olandeză drept candidat probabil la conducerea unui nou guvern, dar acest lucru nu a fost confirmat.
Un progres în discuții a fost atins în martie, când Wilders, în vârstă de 60 de ani, și-a moderat retorica anti-UE și anti-Islam și a renunțat la opoziția față de sprijinul militar pentru Ucraina.
Anunțul a urmat după 16 ore de discuții până la primele ore ale zilei de miercuri, în timpul căreia principalele diferende financiare au fost rezolvate.
Partidul lui Rutte se alătură coaliției
Acordul reunește partidul de centru-dreapta VVD al prim-ministrului Mark Rutte, noul partid NSC și partidul de protest al fermierilor BBB, într-o coaliție cu o majoritate puternică de 88 de locuri în Camera Inferioară de 150 de locuri.
Dacă se va forma, coaliția ar putea fi „inerent instabilă” din cauza miniștrilor neexperimentați sau a lipsei de legături politice în noile partide.
Probleme ar putea apărea și dacă vor fi disensiuni între Wilders și factorii de decizie într-un nou cabinet, în condițiile in care naționalistul olandez folosește rețelele de socializare pentru a-și exprima opoziția față de deciziile politice pe care nu-i sunt pe plac.
După ce Rutte și-a anunțat plecarea din politica olandeză anul trecut, Wilders a profitat de un val de sentimente antiimigrație și antisistem pentru a realiza cea mai mare victorie electorală a sa, dând vina pentru lipsa de locuințe pe fluxurilor de solicitanți de azil.
El s-a bazat, de asemenea, pe preocupările larg răspândite cu privire la costul vieții și la suprasolicitarea sistemului de sănătate.
Detaliile pactului pentru a forma guvernul nu au fost anunțate imediat, dar se așteaptă că viitorul executiv va impune politici mai stricte de migrație pentru azil.
Wilders, care are legături strânse cu alți populiști europeni, inclusiv cu Viktor Orban din Ungaria, a promis, de asemenea, cheltuieli generoase pentru asistența medicală și o scădere a vârstei de pensionare. Dar constrângerile bugetare fac puțin probabil ca celelalte părți să susțină toate aceste planuri.
FOTO: Hepta