15 guverne din Caraibe au convenit asupra despăgubirilor

Potrivit publicației, un grup de 15 guverne din Caraibe au convenit în unanimitate să ia în considerare solicitarea de despăgubiri de 200 de miliarde de lire sterline pentru rolul pe care Marea Britanie l-a avut în comerțul cu slavi.

În septembrie, Mia Mottley, prim-ministrul din Barbados, a transmis Națiunilor Unite că reparațiile pentru sclavie și colonialism ar trebui să facă parte dintr-o nouă „resetare globală”.

De altfel, Mia Mottley, care conduce cererile din partea națiunilor Indiilor de Vest, s-a întâlnit cu regele Charles la Londra la începutul acestei luni pentru discuții înaintea reuniunii Commonwealth-ului a 56 de națiuni, care va avea loc pe 21 octombrie.

„Odată ce un stat a comis o faptă ilicită, este obligat să plătească despăgubiri”

În 2023, Patrick Robinson, care era atunci judecătorul principal al Curții Internaționale de Justiție, declara că Regatul Unit nu va mai putea ignora apelurile de a plăti despăgubiri țărilor afectate de comerțul transatlantic cu sclavi.

Estimările posibilei facturi de despăgubiri pentru implicarea britanicilor în sclavie în 14 țări variază de la 206 miliarde de lire sterline la 19 trilioane de lire sterline.

Patrick Robinson a spus că este uimit de faptul că țările implicate în sclavie cred că își pot „îngropa capul în nisip” în această problemă, adăugând: „Odată ce un stat a comis o faptă ilicită, este obligat să plătească despăgubiri”.

Mia Mottley și-a descris țara ca fiind „casa rasismului modern”, datorită stăpânirii britanice din 1625 și spune că datoria Regatului Unit față de țara ei este de 3,7 trilioane de lire sterline.

Chiar și o mică parte din aceasta s-ar dovedi devastatoare pentru Rachel Reeves, ministrul de finanțe al Regatului Unit, care plănuiește creșteri ale taxelor pentru a astupa o „gaură neagră” de 22 de miliarde de lire sterline în finanțele publice.

Urmărește-ne pe Google News