Armenia, Suedia, Macedonia de Nord, Azerbaidjan, Kazahstan, Albania, Bosnia-Herțegovina, Kârgâzstan, Kosovo, Ucraina și Republica Moldova, ultimele două de la granița cu România, sunt țările indicate de OMS ca având cea mai importantă creștere săptămânală a numărului de infecții.
”Dacă virusul este lăsat necontrolat, sistemele de sănătate vor fi împinse către limită”, a avertizat directorul regional Hans Henri Kluge, într-o conferință de presă online de joi, 25 iunie.
Peste 2,6 milioane de cazuri de Covid-19 și 195.000 de decese au fost raportate în regiunea europeană a OMS, care acoperă 54 de țări și șapte teritorii din Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală.
În fiecare zi, OMS spune că sunt înregistrate aproape 20.000 de cazuri și peste 700 de noi decese.
”De câteva săptămâni, am tot vorbit despre riscul de creștere a numărului de cazuri, fiindcă țările au relaxat măsurile de prevenție a răspândirii Covid-19. În mai multe țări din Europa, acest risc a devenit acum o realitate. 30 de țări au înregistrat creșteri de cazuri cumulat în ultimele două săptămâni”, a mai declarat Kluge, la o conferință de știri virtuală.
Doctorul Kluge a spus că țări precum Polonia, Germania, Spania sau Israel au răspuns rapid la focare periculoase asociate școlilor, minelor de cărbune și sectoarelor de producție alimentară.
În ciuda avertismentului lansat, reprezentantul OMS anticipează că situația se va calma în majoritatea țărilor în timpul verii.
România a înregistrat, pe 25 iunie, 460 de cazuri noi de coronavirus, cel mai mare număr din starea de alertă.