O scădere lentă, muncită
A trecut mai mult de o lună de când Italia, Spania, și Germania raportau sub 100 de cazuri noi de COVID-19 pe zi. După aproximativ o lună de carantină, se vede în sfârșit că numărul de cazuri noi începe să scadă.
Deși există variații semnificative de la zi la zi, dacă ne uităm la o medie a ultimelor zile, se vede clar un trend descrescător în numărul de cazuri noi din mai multe țări europene. Scăderea nu este însă bruscă și liniară, este „muncită” și graduală. A durat în medie două-trei săptămâni pentru aplatizarea curbei.
Aceasta este „aplatizarea curbei” de care ne vorbeau experții la începutul epidemiei.
Acestea sunt rezultatele pozitive ale carantinei. A durat mai mult decât era prognozat, dar, în sfârșit, rezultatele se văd. România, din păcate, nu este încă la acest moment, dar conform proiecțiilor, ar trebui să fim foarte aproape.
Dacă efectele carantinei sunt similare cu cele din Italia, Spania sau Germania, ar trebui să vedem o scădere graduală în numărul de cazuri noi.
Acesta este însă doar primul pas în lupta cu coronavirusul. Dacă ieșim pur și simplu din carantină, fără măsuri de precauție, nu vom face decât să ne întoarcem la problema inițială.
Ieșirea din carantină trebuie făcută gradual, gândită bine, și combinată cu testarea masivă a populației.
Conform Reuters, planul provizoriu al Germaniei pentru a relaxa carantina include obligativitatea de a purta măști de protecție în public pentru toată lumea, interzicerea adunărilor mari și depistarea rapidă a cazurilor de infecție.
Odată carantina relaxată, este vital să ne asigurăm că nu dăm drumul unui al doilea val de infecții, mai nimicitor decât primul. Astfel, Germania vrea să testeze o porțiune semnificativă din populație și să depisteze oamenii cu care pacienții confirmați au avut contact.
Economia trebuie repornită, dar cu mare grijă
Atât Spania, cât și Italia au anunțat, de asemenea, planuri pentru măsuri de relaxare a carantinei, dar doar pentru anumite sectoare ale economiei. Unele magazine, fabrici și companii se vor întoarce la activitate, dar măsurile de distanțare socială vor rămâne în vigoare.
Urmează o perioadă foarte dificilă pentru toată lumea. Orice repornire economică și socială trebuie să țină cont că virusul nu a dispărut și nu va dispărea în următoarele luni. Există însă și semne bune. Pentru prima dată de când a început epidemia, țările Europene văd o lumină la capătul tunelului.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.