„Astăzi confirmăm intenția noastră politică comună de a finaliza și de a pune în aplicare o interdicție cuprinzătoare asupra serviciilor care permit transportul maritim al țițeiului și produselor petroliere de origine rusă la nivel global – furnizarea unor astfel de servicii ar fi permisă numai dacă petrolul și produsele petroliere sunt achiziționate la un anumit preț sau sub acel nivel («plafonul de preț»), stabilit de larga coaliție de țări care aderă și pun în aplicare plafonul de preț”, scrie în declarația comună publicată de miniștrii de finanțe din G7, grupul celor mai industrializate șapte națiuni.

Scopul plafonării prețurilor la țiței este de a reduce veniturile Rusiei, de a slăbi capacitatea țării de a-și finanța războiul din Ucraina și, de asemenea, de a atenua impactul războiului asupra prețurilor globale ale energiei, se mai arată în declarație.

Măsura se bazează pe sancțiunile existente, în special pe cele din cel de-al șaselea pachet adoptat UE, precizează declarația. Miniștrii de finanțe mai afirmă că se angajează „să lucreze de urgență” la finalizarea și punerea în aplicare a plafonului de preț.

Înaintea acestei reuniuni a G7, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova nu va mai furniza petrol și produse petroliere țărilor care aleg să aplice astfel de restricții.

„Dacă vor impune restricții asupra prețurilor, atunci pur și simplu nu vom furniza petrol și produse petroliere unor astfel de companii sau state care le impun, deoarece nu vom lucra în mod necompetitiv”, a declarat Novak, potrivit agenției ruse de stat TASS.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Urmărește-ne pe Google News