Acestea sunt primele țări din Europa care au decis să relaxeze măsurile de izolare luate de autorități pentru oprirea răspândirii noului tip de coronavirus.

Atleta cehă Irena Gillarova a profitat de relaxarea condițiilor de izolare și a ieșit la un prim antrenament pe stadionul Juliska din Praga.

„A fost grozav. M-am simțit extraordinar și am fost entuziasmată”, a spus sportiva.

„M-am simțit în siguranță”, a mai spus sportiva, fiindcă pe stadion nu s-au înghesuit atleții, ci au venit conform unui program bine stabilit dinainte. „Sistemul rotației la antrenamente este foarte bun. Trebuie să fim deștepți și responsabili”, a mai spus atleta.

Organizația Mondială a Sănătății e sceptică

Niciuna dintre țările care au decis să ridice barierele n-a fost printre cele mai afectate de coronavirus și toate vor să evite un al doilea val epidemic.

Peter Drobac, un expert în sănătate de la Universitatea din Oxford, a spus că țările care au decis să relaxeze condițiile de izolare sunt „exemple pline de speranță”.

„Mai avem totuși multe de învățat despre cum ar trebui să ieșim în siguranță din starea de izolare”, a mai spus acesta.

Hans Kluge, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Europa, a spus că pe bătrânul continent „situația este îngrijorătoare” și că „nu este timpul ca să relaxăm măsurile”.

Europa rămâne continentul cu cele mai multe cazuri de infectare, cu șapte țări în clasamentul 10 al țărilor afectate de COVID-19

Un studiu recent elaborat în China susține că măsurile de izolare n-are trebui să fie ridicate înainte de descoperirea unui vaccin.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească statele

Potrivit lui Drobac, țările care se pregătesc acum să relaxeze măsurile de izolare au în comun faptul că au impus foarte rapid distanțarea socială, care au făcut un număr însemnat de teste și au depășit vârful cazurilor de noi infectări.

„Este un proces gradual și vor putea învăța și urmări lucrurile în ceea ce privește noile infecții. Dar, dacă se relaxează prea mult și infecțiile încep să crească, ele pot reveni la restricții. Așa vor face, probabil, toate țările”, a mai spus acesta.

Dar sunt niște condiții pentru relaxare. Țările care vor să relaxeze măsurile trebuie să fi trecut deja pe panta desccendentă a curbei noilor infectări, să fie constatat un număr semnificativ mai mic de noi cazuri. În al doilea rând, sistemul de sănătate să ofere garanții pentru situații de criză.

În al treilea rând, să existe posibilitatea de testare continuă a unui procent semnificativ din populație, izolarea imediată a celor pozitivi și a contacților lor direcți înainte de a-i infecta pe alții.

Danemarca trimite copiii la școală din 15 aprilie

Danemarca a decis că e cazul să redeschidă grădinițele și școlile din 15 aprilie, dacă numărul de noi îmbolnăviri nu va crește iar până la acea dată.

Dar viața danezilor va fi departe de a se desfășura ca înainte. Adunările de mai mult de zece persoane vor fi interzise, bisericile, centrele comerciale și cinematografele vor rămâne închise.

Toate festivalurile mari vor fi interzise până în august, iar granițele Danemarcei vor rămâne închise.

Vom merge ca printr-o strâmtoare. Dacă rămânem nemișcați, am putea cădea. Dar și dacă mergem prea repede, riscăm să călcăm greșit. Trebuie să facem un pas prudent.

Mette Fredriksen, premierul danez:

„Singura modalitate prin care am evitat scenariile tragice din locuri precum Italia și SUA este pentru că noi am acționat rapid”, a mai spus Frederiksen la televiziunea națională daneză.

Cehia permite redeschiderea magazinelor

Cehia s-a mișcat foarte rapid și a închis granițele, uzinele neesențiale, a interzis evenimentele mari și a impus restricții de călătorie. A obligat întreaga populație să-și acopere fețele cu măști sau cu eșarfe din 19 martie.

Eforturile de a opri răspândirea virusului au dat roade, astfel că s-au anunțat relaxări ale unor restricții începând de luni.

Magazinele cu materiale de construcții și de feronerie, de comercializare de biciclete, centrele de reparații pentru biciclete.

Se redeschid și centrele în aer liber unde se poate practica orice activitate fizică. Dar nu vor fi permise intrarea în același timp în spații închise a mai mult de două persoane.

Din data de 14 aprilie se ridică și o parte din restricțiile călătoriilor externe. Vor putea fi efectuate călătorii urgente și necesare.

Austria „învie” după Paște

Austria a decis, de asemenea, să relaxeze condițiile de izolare. Cancelarul Sebastian Kurz a spus că țara se pregătește de „înviere” după paște, când se va permite deschiderea magazinelor mici, cum ar fi cele de feronerie sau cu echipamente de grădinărit, începând cu 14 aprilie.

De la 1 mai se vor deschide toate magazinele, centrele comerciale, frizeriile, în timp ce hotelurile se vor redeschide gradual de la mijlocul lunii mai.

„Totul respectându-se cu strictețe măsurile de siguranță”, a mai spus Kurz. Acesta a mai adăugat că pericolul nu e depășit, dând exemplul statului Singapore, unde s-a consemnat o nouă creștere alarmantă a cazurilor.

„Cine crede că pericolul a trecut, greșește!”, a spus Kurz.

 
 

Urmărește-ne pe Google News