România va consemna o creștere economică de 2,2% în acest an și de 3,4% anul viitor, conform infografiei prezentate.

Din Europa, Germania este previzionată să crească în acest an cu 2,1%, Italia cu 2,3%, Franța cu 2,9%, Spania cu 4,8%, în vreme ce Polonia va consemna un avans de 3,7%.

Cel mai mare avans din Europa este așteptat în Irlanda, unde creșterea este estimată la 5,2%.

O treime din economia Ucrainei, distrusă de război

Economia Ucrainei este previzionată să scadă cu 35% din cauza invaziei ruse, în vreme ce Rusia va avea un recul de 8,5%.

Statele Unite vor înregistra un plus de 3,7% în acest an, Canada de 3,9%, Australia de 4,2%, în vreme ce Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei va avansa cu 4,4%. 

India va consemna un plus de 8,2% în acest an și de 6,9% în 2023. Creșterea este sprijinită de creșterea cheltuielilor guvernamentale și de reformele economice care au permis efectuarea de investiții străine masive. Acestea au ajuns la un record de 84 de miliarde de dolari în 2021-2022.

Guyana, creștere-record de 47%

Cea mai mare creștere economică, de 47,2% în 2022 și de 34,5% în 2023, este estimată să aibă loc în Guyana. Statul sud-american a început extracția de petrol dintr-un imens zăcământ offshore. Acesta este operat de către gigantul american ExxonMobil, care s-a retras din operațiunile din Marea Neagră și a vândut participația către compania de stat Romgaz.

Avansuri consistente vor fi înregistrate și de alte state producătoare de țiței, precum Arabia Saudită (7,6%), Oman (5,6%) și Guineea Ecuatorială (6,1%).

O serie de state din Africa vor consemna avansuri peste cel al României, precum Egipt (5,9%), Libia (3,5%), Sudanul de Sud (6,5%), Niger (6,9%), Mauritania (5%).

Nori negri deasupra economiei globale

FMI notează că economiile lumii se vor confrunta cu prețurile mari la materiile prime, care au crescut după războiul din Ucraina, dar și cu problemele de aprovizionare de pe lanțurile globale din cauza restricțiilor din China și cu o politică monetară tot mai restrictivă. Băncile centrale din întreaga lume majorează dobânzile pentru a lupta cu inflația, însă dobânzile mai mari scad mai departe investițiile.

Instituția financiară spune că statele cu suport fiscal și monetar, ca și cele cu exporturi puternice, au parte de unele dintre cele mai bune predicții pentru 2022 și anii următori.

FMI oferă și o serie de recomandări pentru ca statele să susțină creșterea economică: suport pentru populația vulnerabilă, ghidaj clar al băncilor centrale cu privire la creșterea dobânzilor. 

Pe termen lung, țările se pot concentra pe recalificarea populației pentru transformarea digitală, investiții în energia verde și îmbunătățirea rezilienței lanțurilor de aprovizionare.

Urmărește-ne pe Google News