În pregătirea summitului NATO de la Washington, programat între 9 și 11 iulie, Germania și Statele Unite au „avertizat ferm” Ucraina să nu ceară un termen clar pentru aderare. Partenerii Ucrainei l-au avertizat pe Zelenski să nu ceară „imposibilul” de la alianță, scrie publicația citată.
„Ei (SUA, n.red.) sunt foarte sceptici cu privire la progresele viitoare ale Ucrainei către aderarea deplină la NATO în acest an. S-ar putea ca SUA să nu fie la fel de îngrijorate ca Germania, dar există îngrijorări cu privire la amenințarea din partea Rusiei la adresa restului alianței”, a declarat pentru ziar o sursă familiarizată cu discuțiile din cadrul administrației președintelui american Joe Biden.
Surse ale publicației au spus că, înainte de summitul NATO de la Vilnius, din iulie 2023, țările care susțin intrarea Ucrainei în alianță au făcut presiuni puternice asupra celorlalți membri pe această problemă, ceea ce a dus la o scindare a blocului militar.
The Telegraph indică faptul că, la summitul NATO de la Washington, liderii alianței vor oferi Ucrainei ceea ce se numește acum „pod” sau „cale” către aderare, pentru a demonstra sprijinul pentru proces.
NATO a sprijinit pentru prima dată intrarea Ucrainei în alianță în 2008. Organizația nu a dat un interval de timp specific pentru când s-ar putea întâmpla acest lucru. După începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către trupele ruse, țările membre ale alianței au stabilit că Kievul nu va putea adera la NATO cât timp se află în război.
La summitul NATO din 2023 de la Vilnius, Marea Britanie și Franța au insistat ca invitația Ucrainei la bloc să fie adăugată la declarația summitului. Înainte de summit, Volodimir Zelenski a criticat țările NATO pentru „incertitudine” și „slăbiciune” cu privire la aderarea Ucrainei.