În timpul întâlnirii de miercuri cu secretarul de stat al ministerului norvegian al Apărării, Anne Marie Aanerud, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina pentru Integrarea Europeană, Oleksandr Balanuța, a invitat Norvegia să se alăture proiectului „Brigada de Nord”.

În cadrul acestui proiect, țările nordice, Danemarca, Islanda, Finlanda, Suedia și Norvegia, „vor avea ocazia să pregătească și să înarmeze un batalion ucrainean”.

De asemenea, în cadrul seminarului industriei nordice de apărare, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina a făcut apel la directorii de arme din cele cinci țări pentru cooperare bilaterală și investiții în industria ucraineană de apărare.

Potrivit lui Balanuța, companiile de apărare și țările din nordul Europei, care s-au alăturat proiectului „Brigada de Nord”, vor avea ocazia să demonstreze eficacitatea produselor industriei de apărare nord-europene pe câmpul de luptă.

„Să ne unim forțele pentru o victorie comună”, a îndemnat Oleksandr Balanuța.

Delegația ucraineană a mai avut o întâlnire cu reprezentanți ai companiilor din industria de apărare – NAMMO, Fjord Defence, FLIR UAS, Kongsberg, Equipnor, Norlense și Rheinmetal.

În plus, delegația ministerului ucrainean al Apărării i-a informat pe reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului Apărării din Norvegia despre necesitatea creșterii ajutorului din partea statelor partenere.

„În ciuda complexității situației de pe câmpul de luptă, credem în victoria Ucrainei”, a asigurat Anne Marie Aanerud.

Norvegia intenționează să crească ajutorul acordat Ucrainei cu cinci miliarde de coroane (475 de milioane de dolari) în acest an și urmează să extindă pachetul de ajutor până în anul 2030.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News