Cuprins:
Broșuri pentru pregătirea cetățenilor
În Suedia, broșura, intitulată „Dacă vine criza sau războiul” a fost actualizată acum șase ani din cauza a ceea ce guvernul de la Stockholm numește înrăutățirea situației de securitate, prin care se referă la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Broșura este, de asemenea, de două ori mai mare decât cea publicată inițial.
Finlanda a publicat online sfaturile despre „pregătirea pentru incidente și crize”, iar norvegienii au primit recent o broșură care îi îndeamnă să fie pregătiți să se descurce singuri timp de o săptămână în caz de vreme extremă, război sau alte amenințări.
Într-o secțiune detaliată despre un eventual conflict militar, broșura digitală finlandeză explică modul în care guvernul și președintele ar răspunde în cazul unui atac armat, subliniind că autoritățile finlandeze sunt „bine pregătite pentru autoapărare”.
Norvegienii au primit recent o broșură care îi îndeamnă să fie pregătiți să se descurce singuri timp de o săptămână în caz de vreme extremă, război sau alte amenințări.
Suedia s-a alăturat NATO abia anul acesta, luând această decizie, la fel ca Finlanda, după ce Moscova a atacat Ucraina, în 2022. Norvegia este membru fondator al alianței occidentale.
Spre deosebire de Suedia și Norvegia, guvernul de la Helsinki a decis să nu imprime broșurile, deoarece „ar costa milioane”, iar o versiune digitală ar putea fi actualizată mai ușor.
„Am trimis 2,2 milioane de exemplare pe hârtie, câte unul pentru fiecare gospodărie din Norvegia”, a declarat Tore Kamfjord, responsabil cu campania de autopregătire la Direcția norvegiană pentru protecție civilă (DSB).
Lista articolelor care ar trebui păstrate acasă
În listele articolelor care trebuie păstrate acasă sunt incluse alimente cu durată lungă de viață, cum ar fi conserve de fasole, batoane energetice și paste, precum și medicamente, inclusiv tablete de iod în caz de accident nuclear.
Ghidurile includ instrucțiuni despre ce trebuie făcut în cazul mai multor scenarii și le cer cetățenilor să se asigure că se pot descurca singuri, cel puțin inițial, în cazul unei situații de criză.
Finlandezii sunt întrebați cum s-ar descurca fără energie, zile în șir, cu temperaturi de iarnă de până la -20 Celsius.
Lista de urgență include, de asemenea, tablete de iod, precum și alimente ușor de gătit, hrană pentru animale de companie și o sursă de alimentare de rezervă.
Lista de urgență suedeză recomandă cartofi, varză, morcovi și ouă, împreună cu cutii de sos bolognese și supă din afine și măcese.
Una dintre cele mai importante recomandări este să fie păstrată suficientă hrană și apă de băut timp de 72 de ore.
Suedezii, obișnuiți cu astfel de broșuri
Oslo a trimis o versiune anterioară în 2018, dar Kamfjord a spus că schimbările climatice și mai multe evenimente meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile și alunecările de teren, au adus riscuri crescute.
Pentru suedezi, ideea unei broșuri de urgență civilă nu este nimic nou. Prima ediție a „If War Comes” a fost produsă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a fost actualizată în timpul Războiului Rece.
Dar un mesaj a fost mutat de la mijlocul broșurii: „Dacă Suedia este atacată de o altă țară, nu ne vom da bătuți niciodată. Toate informațiile care susțin că rezistența va înceta sunt false”.
Nu cu mult timp în urmă Finlanda și Suedia erau încă state neutre, deși infrastructura și „sistemul lor total de apărare” datează din Războiul Rece.
Ministrul apărării civile al Suediei, Carl-Oskar Bohlin, a declarat luna trecută că, pe măsură ce contextul global s-a schimbat, și informațiile către gospodăriile suedeze trebuie să reflecte schimbările.
La începutul acestui an, el a avertizat că „ar putea fi război în Suedia”, deși acesta a fost văzut ca un semnal de alarmă, deoarece a simțit că mișcările către reconstruirea acelei „apărări totale” progresează prea încet.
Din cauza graniței sale lungi cu Rusia și experienței sale de război cu Uniunea Sovietică în Al Doilea Război Mondial, Finlanda a menținut întotdeauna un nivel ridicat de apărare.
„Din perspectiva finlandeză, acest lucru este puțin ciudat. (Finlanda) nu a uitat niciodată că războiul este o posibilitate, în timp ce în Suedia, oamenii au trebuit să fie alarmați puțin pentru a înțelege că acest lucru se poate întâmpla cu adevărat”, a precizat Ilmari Kaihko, profesor de studiu al războiului la Universitatea Suedeză de Apărare.
parpalache • 18.11.2024, 17:06
Când mai simplu ar fi sa-și bage guvernanții la...conservare!Undeva la „racoare”!