În afara Noii Zeelande, s-a vorbit foarte mult în perioada aceasta despre “modelul suedez”, foarte “cool”, de abordare a pandemiei, prin respingerea restricțiilor, dar și despre Germania, care are un număr mic de decese (8.085) raportat la numărul mare de infectări (177.182).
În schimb, nu s-a vorbit deloc despre Slovenia, care a raportat 1.466 de bolnavi și 104 morți, Slovacia, cu 1.495 infectați și 28 de decese, Taiwan, cu 440 de cazuri de infectare și doar 4 morți ori Vietnam, care are 324 de bolnavi și zero fatalități. Acestea sunt adevăratele povești de succes. Ce au făcut special aceste țări?
Vietnam: 324 de infectări, 0 decese
Vietnamul, cu 324 de bolnavi și niciun deces, reprezintă o performanță notabilă pentru o țară cu 97 de milioane de oameni. Raportat la populație, statul asiatic are doar 3 cazuri de infectare la milionul de locuitori.
Deși Vietnamul este condus de un partid comunist, consensul în lumea specialiștilor este că nu există indicii pentru a nu crede datele puse la dispoziție de Hanoi.
În aceste momente, autoritățile medicale se chinuie să salveze viața unui pilot britanic care lucrează pentru Vietnam Airlines (au anunțat că acesta va beneficia de un transplant pulmonar) tocmai pentru a putea să se laude în continuare că nu are niciun deces de COVID. Până în acest moment, guvernul vietnamez a cheltuit peste 200.000 de dolari numai pentru acest pacient, conform Bangkok Post.
Secretul succesului
În ciuda faptului că are o graniță terestră de peste 1.400 de kilometri cu China și nenumărate fabrici cu patronat chinezesc, Vietnamul a avut o “suprareacție” împotriva virusului, iar acest lucru a transformat țara într-un model de succes, notează BBC.
Vietnamul a observat o mică fereastră de acțiune și a folosit-o din plin. Realizând că sistemul medical ar putea fi afectat chiar și de o răspândire slabă a coronavirusului, autoritățile au luat măsuri de prevenție foarte devreme.
Pe 23 ianuarie, Vietnamul avea primul caz de COVID-19, un bărbat care călătorise în Wuhan. La acel moment, planul de protecție era deja implementat.
Până la mijlocul lunii martie, Vietnamul deja băga în carantină orice persoană care intra în țară și pe oricine din țară care avusese contact cu un caz confirmat. Costurile carantinei au fost acoperite de stat, deși condițiile nu erau de lux.
Absolut toate persoanele aflate în carantină au fost testate, indiferent dacă prezentau sau nu simptome. Așa, autoritățile medicale au descoperit că 40% din cazurile confirmate sunt asimptomatice.
Vietnamul e stat comunist, precum China, însă între cele două țări există dispute în privința unor insule din Marea Chinei de Sud. Miza o constituie rezervele de petrol din zonă și controlul traficului de marfă.
În Vietnam au avut loc numeroase proteste împotriva Chinei, de-a lungul timpului, în 2012, 2014 și 2018, despre ultimele relatând inclusiv New York Times.
Cântecul anti-COVID și propaganda de stat
Puternica propagandă de partid a fost folosită în lupta cu noul coronavirus, pentru a uni publicul împotriva unui inamic comun.
Autoritățile vietnameze au trimis SMS-uri populației cu ce trebuie să facă pentru a se proteja de COVID-19 încă din primele stadii ale epidemiei. Apoi, au plătit pentru un videoclip pop care învăța oamenii cum să se spele corect pe mâini. Acesta s-a viralizat ulterior pe internet, cu ajutorul unor vedete locale.
Taiwan: 440 de infectări, 7 decese
Potrivit hărții generate de Universitatea John Hopkins, în Taiwan s-au înregistrat 440 de cazuri de COVID-19 și doar 7 morți, la o populație de aproape 24 de milioane de locuitori.
Aflat la doar 180 de kilometri de China, Taiwanul privește întotdeauna cu suspiciune la ce face și spune vecina sa.
Acest lucru a fost valabil și în cazul noului coronavirus: autoritățile de la Taipei nu au avut încredere în autoritățile de la Beijing când au declarat că țin sub control epidemia din Wuhan.
De fapt, Taiwanul a fost cel care a avertizat Organizația Mondială a Sănătății în privința noului coronavirus chiar din data de 31 decembrie 2019.
Pe 5 aprilie, CNN dădea Taiwanul ca exemplu pentru unul dintre cele mai bune răspunsuri la pandemie.
Experiența SARS, utilă în pandemia de COVID
Taiwan a fost unul dintre cele mai lovite teritorii în 2003, când a izbucnit epidemia de SARS, iar acest lucru a făcut ca atât autoritățile, cât și populația să reacționeze mult mai rapid și mai eficient la COVID decât în alte părți ale lumii.
Controalele la graniță și purtatul de măști au devenit o rutină încă din ianuarie. Măsurarea temperaturii și inspectarea pentru simptome de pneumonie au fost implementate încă din 31 decembrie, iar pe 30 ianuarie au fost închise granițele pentru persoanele care veneau din China.
Slovenia: 1.466 de infectări, 104 decese
Slovenia și Slovacia sunt țările din Uniunea Europeană cel mai puțin afectate de pandemia de coronavirus.
Slovenia, cu 1.466 de infectați și 104 decese la o populație de 2 milioane de locuitori, a anunțat oficial, în urmă cu câteva zile, că a învins pandemia – e prima țară europeană care a făcut acest lucru. Prin urmare, la finalul lunii mai, vor fi sistate și ajutoarele pe care statul le acordă cetățenilor săi și companiilor.
Ce măsuri a luat Slovenia pentru a obține un răspuns atât de bun la criza COVID?
A închis de la jumătatea lunii martie școlile, barurile, instituțiile culturale și cluburile sportive, restaurantele, hotelurile și magazinele, lăsând deschise doar farmaciile și supermarketurile.
Guvernul a început să elimine restricțiile din 20 aprilie. Barurile, restaurantele și hotelurile cu până la 30 de camere se vor redeschide de săptămâna viitoare, potrivit agenției APA.
Slovacia: 1.495 de infectări, 28 de decese
Când noul coronavirus a-nceput să se extindă în Slovacia, țara se afla în mijlocul alegerilor (derulate în 29 februarie) și a schimbării guvernului (21 martie).
În prezent, are 1.495 de cazuri de COVID, iar numărul de morți este de 28, la o populație de 5,4 milioane de locuitori.
Potrivit Euractiv, obligativitatea purtării măștilor a făcut din Slovacia un deschizător de drumuri. Marile orașe din micul stat au fost primele din Uniunea Europeană în care locuitorii nu au avut voie să iasă din case dacă nu aveau gura și nasul acoperite.
O campanie numită “Masca nu e o rușine” a fost demarată pe 10 martie, iar a doua zi, o scrisoare deschisă inițiată de medici a strâns 15.000 de semnături.
Purtatul măștii a fost popularizat inclusiv de cel mai citit site de satiră din Slovacia, Zomri.
Fotografii: EPA, Hepta