Proiecțiile Comisiei Europene dau o contractare a economiei la nivelul UE de 7,4% în 2020. Procentul ar putea crește însă până la 10,4%, dacă Europa va fi lovită de al doilea val de infecții cu COVID, după ridicarea carantinei.
Prin comparație, în 2009, când criza financiară declanșată în SUA a lovit puternic Europa, contractarea economiei la nivelul UE a fost de 4,5%.
O criză economică profundă și de durată în cadrul Uniunii Europene, susțin experții, va afecta oameni, companii și instituții financiare din toată lumea.
Uniunea Europeană este principalul investitor în afacerile din Africa Subsahariană și în alte state ale lumii în curs de dezvoltare; criza va lovi, pe cale de consecință, și aceste țări.
UE este, totodată, principalul partener comercial al SUA și al doilea ca importanță al Chinei, după SUA. Și China, și SUA au probleme economice generate de criza COVID și vor fi lovite de recesiune.
În 2021 vom sta mai rău decât în 2019
Economiile statelor membre ale Uniunii ar putea începe să-și revină în a doua jumătate a anului, dar va fi o revenire timidă și inegală, sfârșitul anului viitor găsind o țările din blocul european într-o stare financiară mai proastă decât înaintea crizei COVID, susține Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie.
Care vor fi cele mai lovite state
Grecia, care începuse să-și revină din punct de vedere economic înainte de pandemie, după un deceniu turbulent, va fi cea mai calamitată, conform previziunilor Comisiei Europene, cu o contractre economică de 9,7%.
Și economiile Italiei și Spaniei, țările europene care au fost cel mai afectate de pandemia de COVID – cu 215.858 de bolnavi și 29.958 de decese, respectiv 256.855 de bolnavi și 26.070 de decese -, vor fi lovite foarte tare din punct de vedere financiar, cu o contractare a economiei de 9%, crede Gentiloni.
Franța va înregistra o scădere economică de 8,5% în 2020, Germania, cea mai puternică economie a Uniunii Europene, va sta mai rău decât după cel de-al Doilea Război Mondial, cu o scădere de 6,5% – doar că în cazul ei, experții prevăd o revenire mai rapidă decât în cazul altor țări -, iar economia Polonia se va contracta cu cel puțin 4,5%.
Rata șomajului ar putea ajunge la 9% la nivelul UE, estimează Comisia Europeană. Anul trecut a fost de 6,7%.