Ce s-a petrecut în mintea lui Ionuţ Savin, băiatul de 15 ani din Moreni, Dâmboviţa, care, în urmă cu şase zile, a ucis-o pe mătuşa ce-l crescuse de când avea patru luni, numai specialiştii în psihiatrie vor putea desluşi. Cert e că tatăl adoptiv al adolescentului se aştepta oricând la o ieşire violentă a acestuia, dar nu a apucat să prevină nenorocirea care i-a lovit familia. “Puteam să fiu eu în locul nevestei mele”, ne-a mărturisit, chinuit de durere, Ion Motruc (54 de ani), la doar câteva ore după ce a găsit-o pe Adriana într-o baltă de sânge.
Până în urmă cu doi ani, soţii Motruc au locuit împreună cu Ionuţ, băiatul pe care l-au crescut din faşă, la Cernavodă, judeţul Constanţa. Apoi s-au mutat la Moreni şi acela a fost începutul sfârşitului. Schimbarea l-a afectat atât de tare pe băiat, încât, în scurt timp, acesta a devenit de nerecunoscut. În plus, Adriana, mătuşa care nu s-a îndurat să-l lase pe drumuri, a plecat să muncească în Italia. Era menajeră şi se străduia să adune bani pentru familia ei. Acasă, soţul ei, Ion (54 de ani), era şi el sătul de atâta muncă. Bărbatul lucra ca sudor şi, la rându-i, visa ca lui Ionuţ să nu-i lipsească nimic. Toate acestea nu i-au fost însă de ajuns adolescentului care, departe de a fi un rebel, s-a închis, încet-încet, într-o lume virtuală.
Vrăjit de calculator, de jocuri, s-a îndepărtat de ai lui, de oameni, în general. Vecinii şi colegii spun despre Ionuţ că nu avea prieteni, că părea absent, abia dacă scotea o vorbă. Ion, cel care, săptămâna trecută, şi-a găsit nevasta moartă şi şi-a văzut fiul luat de poliţie pentru crimă, a asistat neputincios la transformarea băiatului.
Înainte de Crăciun, când Adriana (39 de ani) s-a întors acasă, Ion i s-a plâns că are probleme cu Ionuţ. “Ea îl mai certa, îl punea să înveţe. Era mai ambiţioasă şi îl pistona, spera să-l îndrepte aşa. Eu i-am spus soţiei să se ferească de el, că are izbucniri ciudate. Trecea pe lângă ea prin casă şi se uita urât”, ne-a povestit tatăl. Omul ne-a relatat un episod petrecut în noiembrie, anul trecut, când a aflat că fiul lui avea deja 170 de absenţe. Chiulea şi mergea la internet-café să se joace pe calculator: “Dirigintele voia să-i scadă nota la purtare. Eram disperat şi nervos. Eu nu l-am bătut, dar atunci l-am lovit. Iar el a vrut să sară la mine. Puteam să fiu eu în locul nevestei mele. Acum înţeleg asta”.
Voia să-l ducă la psiholog
Tatăl lui Ionuţ şi-a dat seama că ceva nu era în regulă cu băiatul lui. “Îmi făcusem planul. Voiam să-l duc la un psiholog, dar n-am mai apucat”. Recent, Ionuţ a luat nişte bani din casă, fără să spună. În plus, problemele de la şcoală îl exasperau pe Ion Motruc: “În seara dinaintea crimei, am rugat-o pe Adriana să meargă cu el la ore, să discute cu profesorii. Cred că a doua zi, când s-a întâmplat nenorocirea, ea i-a reproşat ceva. Offf, eu am împins-o la asta! Mereu se certau din cauza şcolii. Dar ce era rău în faptul că-l punea să înveţe? Şi eu îi spuneam băiatului: «Ai trei variante: fie înveţi şi devii cineva, fie munceşti de-ţi sar capacele, fie dai în cap la lume!». Şi el a ales a treia variantă”.
(Lidia Bobeş)
Mutarea în alt oraş l-a îndepărtat de lumea reală
“Când o familie decide să de mute în altă localitate, trebuie să aibă în vedere şi urmările pe care schimbarea o are asupra copilului. La adolescenţi, această situaţie bruscă înseamnă ruperea socială. Ei îşi pierd amicii, colegii şi tot ce le este familiar. Se reintegrează cu dificultate în noul mediu şi îşi fac cu greu noi prieteni. Mulţi refuză să comunice şi se refugiază într-o lume imaginară. Poate fi vorba de jocuri sau de internet. Nu de puţine ori, ei văd mutarea ca pe o pedeapsă nedreaptă şi, inconştient, caută să se răzbune. Le vorbesc urât părinţilor, îi jignesc şi le aducă reproşuri grave. Dacă adolescentul este predispus spre violenţă, el va recurge la astfel de acte pentru a-i face pe cei din jur să sufere, la fel cum suferă el, în interior”, explică specialistul Mirela Zivari, doctor în psihologie la Clinica Terapia M, din Capitală.