Nouă persoane au fost ucise în seara de 19 februarie 2020 în Hanau, lângă Frankfurt, centrul Germaniei, în două atacuri al căror autor a fost găsit ulterior mort în locuința sa, alături de altă persoană.
Atentatorul a fost un extremist de 43 de ani, iar printre victimele sale s-a numărat un tânăr emigrant român, Vili Viorel Păun, care locuia de aproape 7 ani în Germania.
În anul scurs de la atentat, tatăl lui Vili a strâns multe nemulțumiri legate de anchetă și multe regrete legate de emigrare, mai ales după ce s-a lovit de rasismul generat chiar de autorități.
„Regret enorm că am venit în Germania. Dacă aş da timpul înapoi, nu aş mai veni pentru nimic în lume. De ce suntem în Germania? Pentru o viaţă mai bună, ca de altfel cei mai mulţi români care ajung aici. Am venit pentru o viaţă mai bună, pentru liniştea zilei de mâine, pentru planuri de viitor”, spune bărbatul.
Unul dintre episoadele umilitoare s-a petrecut la scurt timp după atentatul din 19 februarie 2020 în care și-a pierdut fiul.
La câteva luni după atentatul din Hanau, s-a ridicat un monument în memoria fiului meu. Crezând că eu nu înţeleg limba germană, am surprins doi polițiști care vorbeau între ei şi spuneau: „Nu cred eu că un ţigan ar fi avut curaj civic”.
Niculescu Păun:
„M-a întristat foarte tare, că aici, în Germania, într-o ţară democrată, unde am crezut prea mult în aceste valori, există această primitivă mentalitate”, spune tatăl lui Vili Viorel Păun.
Reproșuri la adresa autorităților germane
Ce le reproșează Niculescu Păun autorităților germane?
În primul rând, lipsa de reacție din seara atacului soldat cu nouă victime, când spune că fiul lui a încercat în zadar să obțină ajutor.
„Am telefonul fiului meu şi aici sunt apelurile către poliţie din noaptea de 19 februarie. A sunat de patru ori băiatul meu la poliţie şi nu i s-a răspuns”.
Apoi, lipsa de empatie.
Vili a fost împuşcat pe 19 februarie. Avea la el documentele de la serviciu, legitimaţia, buletinul, cartea de sănătate. Autorităţile au refuzat să ne informeze. A doua zi, eu şi mama lui ne-am interesat de băiat, iar ei ştiau că Vili este mort.
Niculescu Păun:
Și nu în ultimul rând, lipsa de respect: „La aproximativ două-trei săptămâni, ne-au trimis acasă alte haine, nu pe cele ale fiului nostru”.
Mai grav însă, din declarația bărbatului pentru Deutsche Welle reiese cu Poliția germană ar fi plecat cu date greșite în anchetă.
„În acte, ancheta a început în februarie, timp de opt luni de zile eu sunt mort. Mie mi s-a făcut autopsie, nu ştiu de unde au avut datele mele. Sunt total şocat, suntem total şocaţi. Vorbim despre poliţia din Germania, nu despre altă poliţie. Noi, românii, şi cei din estul Europei, din Balcani, credem prea mult în ei”, spune tatăl lui Vili.
„Mi s-a spus că tehnologia mi-a omorât copilul”
Tatăl a refăcut scenariul nopții care i-a luat copilul.
”Venea de la serviciu în noaptea respectivă. Căuta loc de parcare. Noi locuiam la circa 100 de metri de primul atentat. Atunci s-a întâlnit cu criminalul. Există un video, unde se vede cum criminalul a tras asupra maşinii trei focuri. Atunci Villi a reacţionat. L-a blocat. Conform actelor de la poliţie, de la primul apelul de urgenţă, Vili a fost al treilea care a sunat la 112 şi nu i s-a răspuns. De ce nu i s-a răspuns?”, se întreabă bărbatul.
Am fost la preşedinte, să îi acorde o medalie, ceea ce i se cuvine lui Vili. Domnul ministru de Interne Horst Seehofer mi-a zis: Domnul Păun, ştiţi cine v-a omorât copilul? Tehnologia! Tehnologia v-a omorât copilul! Eu şi soţia mea nu ne mai dorim nimic de la societatea germană.
Niculescu Păun: