„Forțele de securitate l-au reținut astăzi (sâmbătă, 16 septembrie – n.r.) pe Amjad Amini și l-au returnat la casa sa după ce l-au amenințat să nu marcheze aniversarea morții fiicei sale”, a precizat rețeaua pentru drepturile omului din Kurdistan.

Agenția de știri oficială iraniană IRNA a negat că Amjad Amini a fost arestat și nu a precizat dacă acesta a fost reținut pentru o perioadă scurtă sau amenințat.

Anterior, pe rețelele sociale și în rândul activiștilor pentru drepturile omului s-au răspândit informații conform cărora forțele de securitate au ocupat poziții în jurul casei lui Amini din Saqez, în vestul Iranului.

De asemenea, au fost raportate greve în mai multe orașe din regiunea Kurdistan, în contexul împlinirii unui an de la decesul tinerei.

IRNA a relatat însă că orașul natal al lui Amini a fost „complet liniștit” și că apelurile la grevă în zonele kurde au eșuat datorită „vigilenței oamenilor și a prezenței forțelor de securitate și militare”.

Moartea tinerei de 22 de ani, pe 16 septembie 2022, în timp ce era arestată sub acuzația că a încălcat codul vestimentar obligatoriu pentru femei al Iranului, a declanșat luni de proteste antiguvernamentale care s-au transformat în cea mai mare manifestare de opoziție față de autorități din ultimii ani.

Peste 500 de oameni, inclusiv 71 de minori, au fost uciși, în timp ce sute de persoane au fost rănite și câteva mii, arestate în timpul protestelor, care au fost în cele din urmă înăbușite de forțele de securitate, conform datelor grupurilor pentru drepturile omului.

Autoritățile iraniene au declarat că zeci de membri ai personalului de securitate au fost, de asemenea, uciși în ceea ce au descris drept „revolte” incitate de guverne străine și de mass-media ostile.

Totodată, șapte bărbați au fost executați după ce au fost condamnați în cazuri legate de proteste.

Organizația Human Rights Watch (HRW), cu sediul la New York, a declarat că membrii familiilor a cel puțin 36 de persoane ucise sau executate în timpul protestelor au fost interogați, arestați, urmăriți în justiție sau condamnați la închisoare în ultima lună.

De asemenea, cotidianul iranian Etemad a relatat în luna august că avocatul familiei Amini, Saleh Nikbakht, a fost acuzat de „propagandă împotriva sistemului”, iar, dacă va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă cu închisoarea între un an și trei ani.

Parlamentul iranian dominat de conservatori are în vedere un proiect de lege care impune sancțiuni mult mai dure pentru nerespectarea regulii privind purtarea vălului islamic în public de către femei. Proiectul prevede o pedepse de până la zece ani de închisoare pentru femeile care nu poartă hijab.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News