„Nu e o surpriză pentru nimeni. Într-o discuție cu părinții, în septembrie 2016, ea (directoarea Ramona Costache – n.r.) a menționat faptul că nu cunoaște limba germană, dar a zis că se apucă de învățat. Deci, e cunoscut acest fapt”, a spus el, precizând că există totuși o noutate.

„În cadrul procesului intentat de părinți a apărut un document eliberat de Universitatea Spiru Haret, și acela greu obtinut, care dovedește cunoașterea limbii germane la nivelul A2, dar care ar fi trebuit să sune altfel”, a afirmat Horia Enciu.

„Nu dă bine. Trebuie să conduci o discuție cu oficiali, cu reprezentanți ai unei ambasade. Colegiul are posibilități infinite de dezvoltare care nu pot fi accesate așa. Este o cerință legală”, a adăugat acesta.

În cadrul procesului, părinții au avut câștig de cauză în primă instanță, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) fiind obligat să anuleze concursul.

„Mă aștept ca doamna Costache să facă apel, desi normal ar fi ca ISMB să pună în practică decizia instanței”, a spus Horia Enciu, care a declarat că Legea Educației prevede obligativitatea cunoșterii limbii germane de către directorul Colegiului.

Gândiți-vă că directoarea este șefa Comisiei de evaluare a copiilor care intră în clasa 0. Sunt copii care vorbesc mai bine decât ea limba germană.

Horia Enciu:

El a vorbit și despre situația de pe vremea când învăța el la „Goethe”, făcând o comparație cu acele vremuri.

„Atunci erau mai mulți profesori vorbitori de limba germană, dar un asemenea cadru didactic e greu de păstrat în sistem. Erau doar excepții de profesori nevorbitori de germană. Acum, unii profesori nu cunosc limba germană, alții da. Trebuie făcute demersuri pentru a-i atrage pe vorbitorii de limba germană. E dramatic că acum lipsesc asemenea profesori, e din ce în ce mai greu”, a spus acesta, la „Adriana Nedelea LA FIX”.

Horia Enciu a dezvăluit și cazul unei profesoare date afară abuziv, care a câștigat procesul cu Colegiul, dar acum lucrează cu o normă foarte mică.

„A fost adus apoi un profesor pensionar. Probabil sunt și polițe de plătit”, a povestit fostul elev de la „Goethe”, ai cărui copii învață tot acolo, amintind și de atmosfera din rândul părinților.

”Unii acceptă situația, alții sunt nemulțumiți. Unii sunt vocali, alții spun… asta-i viața la câte lucruri sunt strâmbe în România, ce mai contează unul?!”.

Jurnalistul Libertatea Răzvan Luțac, discuție halucinantă cu directoarea Colegiului Goethe

Ziarul Libertatea a discutat cu directoarea Colegiului Goethe, Ramona Costache, în limba germană, iar dialogul arată faptul că șefa celui mai important colegiu german din țară nu cunoaște această limbă.

Jurnalistul Răvan Luțac, cel care a discutat la telefon cu directoarea Colegiului German Goethe, a vorbit în aceeași emisiune despre acest caz.

”A fost un moment ciudat pentru că nici eu nu mai vorbisem germană de multă vreme, încă din liceu. Sincer, știam că nu vorbește limba germană, dar am vrut să verificăm lucrul acesta și cum altfel dacă nu așa?!, a spus el.

„Nu știu sigur cât a înțeles din discuție, avea pregătită replica cu vacanța și cu emailul, dar apoi nu știu”, a adăugat jurnalistul Libertatea.

Răzvan Luțac a precizat că a mai încercat să ia legătura cu Ramona Costache, după acest episod, dar aceasta nu a mai răspuns la telefon.

„Am încercat pe toate căile de comunicare, i-am trimis opt întrebări, dar nu a mai vorbit”, a afirmat el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News