Usturime puternică a ochilor, paloare a feței, greutate mare în respirație, dureri de cap și stări de vomă. Toate aceste simptome manifestate de fetița de 13 ani chiar în sala de clasă au făcut-o pe diriginta ei să-i sune mama și să o cheme la școală. ”Veniți aici, fetița dumneavoastră nu se simte bine”, a fost mesajul dascălului.

Numai că la școală, prima a ajuns bunica fetiței  – alertată de noră -, care stă foarte aproape de unitatea de învățământ din sectorul 4. A văzut zeci de copii extrem de speriați care primeau îngrijiri medicale în curtea transformată într-un spital în aer liber, elevi îngroziți care plângeau, adunați în careu sub supravegherea profesorilor, ambulanțe, medici, paramedici, tot felul de aparate medicale

”A fost cumplit…Putea
exista riscul producerii unei tragedii din cauza lipsei de oxigen”

”Fetița noastră a primit îngrijiri medicale în curtea școlii și apoi a fost dusă la spital cu ambulanța, împreună cu bunica ei, cea care a ajuns prima dintre noi la școală. La ”Marie Curie”, Deea a ajuns cu diagnostic prezumtiv de intoxicație cu gaze motiv pentru care a fost pusă imediat la oxigen și a fost conectată la monitorul de funcții vitale. Nici nu vă imaginați prin ce stări am trecut când mi-am văzut copilul pe patul de spital cu masca de oxigen pe față și conectată la acele aparate. A fost cumplit…Putea exista riscul producerii unei tragedii din cauza lipsei de oxigen de aceea i-au monitorizat în special saturația de oxigen în sânge. Ne-am speriat groaznic…”, povestește Mihai Grigore, tatăl fetiei.

Pompieri intervin pentru evacuarea elevilor și evaluarea situației la Școala 133, acolo unde mai mulți elevi au acuzat stări de rău, în București, 21 ianuarie 2020. Inquam Photos / Octav Ganea

Medicii au luat foarte în serios simptomele intoxicației cu gaz motiv pentru care copilei i-au fost făcute și analize de sânge, și radiografii pulmonare. Pentru mai multă siguranță, Deea va rămâne în spital, cel puțin noaptea care va urma, pentru a-i fi monitorizată starea de sănătate. Decizia externării va fi luată abia după ce specialiștii vor interpreta parametrii vitali înregistrați și monitorizați pe timpul nopții.

”Minute în șir, Deea
a plâns în hohote în brațele mele. Abia am putut să o liniștesc

”Acum, lucrurile s-au mai liniștit, fetița e ceva mai bine, dar e extrem de speriată. Nici nu vrea să rămână în spital, chiar dacă mama ei va rămâne alături de ea. Înțelege foarte bine ce se întâmplă, a auzit și de celelalte cazuri din țară care s-au terminat rău pentru cei intoxicați tot cu otravă…Nu știu ce o să fie mâine, peste o săptămână sau peste o lună. Nu știu cum o va afecta atât fizic, cât și psihic, această intoxicație. Când am ajuns la ea, era atât de speriată și de traumatizată încât minute în șir a plâns în hohote în brațele mele. Abia am putut să o liniștesc”, mai spune tatăl elevei intoxicate la cursuri.

Tatăl fetiței privește acest incident ca pe unul extrem de grav pentru care cineva trebuie plătească.  Însă, pe primul plan este sănătatea copilei sale. Când se va asigura că totul este în regulă, împreună cu părinții care vor vrea să i se alăture, va încerca să afle cine este vinovat.

”Voi căuta vinovatul,
pentru că el există”

 ”Prioritară este sănătatea copilului meu, atât cea fizică, cât și cea psihică. Trebuie să mă asigur că acest incident deosebit de grav nu va lăsa nici un fel de urme asupra fetiței mele. Trebuie să urmărim dacă gradul de intoxicare a fost atât de mare încât ar putea să-i afecteze în viitor ficatul sau plămânii. Analizele ne vor da niște răspunsuri. Apoi voi căuta vinovatul, pentru că el există. Sunt organe abilitate cărora, cu siguranță, le voi cere sprijinul, la care voi apela să-l caute”, a adăugat Mihai Grigore care, la ora documentării acestui material, făcea drumuri între casă și Spitalul ”Marie Curie” unde este internată Deea, fetița sa.

 
 

Urmărește-ne pe Google News