Cuprins:
Evoluția procesului
Procesul lui Vlad Pascu, tânărul acuzat de ucidere din culpă în urma accidentului tragic din 2 Mai, a fost amânat pentru a patra oară. Judecătoria Mangalia a decis pe 15 noiembrie să amâne judecarea până pe 6 decembrie.
Amânarea a fost cauzată de obiecțiunile Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) cu privire la rapoartele de expertiză medico-legale. Instanța a solicitat Institutului Național de Medicină Legală Mina Minovici să răspundă la aceste obiecțiuni.
„Se va emite adresă către I.N.M.L. Mina Minovici pentru ca medicul să răspundă la obiecţiunile formulate de B.A.A.R şi la cererea de completare a raportului de expertiză”, se arată în soluţia pe scurt a judecătorilor.
La termenul anterior din 18 octombrie, judecata a fost amânată pentru a permite părților să studieze raportul de expertiză depus de o victimă rănită în accident. De asemenea, s-a așteptat finalizarea unui alt raport de expertiză medico-legală.
Părinții lui Sebastian Olariu, una dintre victimele decedate, au fost prezenți la Judecătoria Mangalia.
Tatăl lui Sebastian a declarat: „I-am jurat lui Sebi că îl voi răzbuna și voi merge până la capăt. Din ce am înțeles, Pascu s-a luat la bătaie în pușcărie, deci nu s-a potolit”.
Dezbateri în instanță
Avocatul Adrian Cuculis, reprezentând unele părți civile, a depus o cerere de amânare. Familia Olariu s-a opus acestei solicitări. S-au discutat și aspecte legate de depunerea unor înscrisuri și a raportului de expertiză.
Avocatul lui Vlad Pascu a menționat că a cerut judecarea în procedură simplificată pentru a scurta durata procesului. El a avertizat că o nouă amânare ar putea fi în detrimentul inculpatului.
Decizia instanței
După analizarea tuturor argumentelor, instanța a aprobat cererea de amânare. Noul termen a fost stabilit pentru 20 decembrie 2024, ora 11.00. La această dată se va verifica și măsura arestării preventive a lui Vlad Pascu.
Judecătorul a avertizat toate părțile că absența la următorul termen va fi sancționată cu amendă maximă de 5.000 de lei.
Prezumția de nevinovăție
Conform legislației române, trimiterea în judecată este doar o etapă a procesului penal. Ea nu poate încălca principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
Articolul 4, alineatul 1 din Codul de procedură penală stipulează: „Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă”.
Cazul lui Vlad Pascu continuă să atragă atenția publică, reflectând complexitatea proceselor judiciare în cazuri de accidente rutiere grave. Evoluția acestui caz demonstrează importanța unei analize atente a probelor și respectarea drepturilor tuturor părților implicate.
În timp ce familiile victimelor caută dreptate, sistemul juridic trebuie să asigure un proces echitabil. Amânările repetate, deși frustrate pentru cei afectați, sunt uneori necesare pentru a garanta o judecată corectă și completă.
Rămâne de văzut cum va evolua acest caz complex la următorul termen din decembrie. Indiferent de rezultat, tragedia din 2 Mai rămâne un avertisment dur privind consecințele conducerii imprudente și importanța respectării legilor rutiere.