România are cea mai ridicată rată de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de naşteri, se arată într‑un studiu publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din copiii concepuţi sunt avortaţi, o rată de peste două ori mai mare decât media Uniunii Europene.

Pentru a preveni acest fapt, mai mulți aleși lucrează la o lege prin care vor să ofere tatălui copilului nenăscut posibilitatea de a se opune în mod legal ca femeia gravidă cu copilul lui să nu mai poată decide singură dacă păstrează sau nu sarcina și să nu beneficieze de servicii medicale în acest sens.

“Categoric, femeia este singura care are dreptul de a decide asupra corpului ei. Dar când dai viață, o faci împreună cu altcineva, nu singură. Cred că este moral ca și partenerul să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește venirea pe lume a unui copil. În multe cazuri, tații iau decizia de a își crește singuri copiii, dacă mamele nu doresc acest lucru”, ne-au spus aleșii care lucrează la lege.

Aceleași surse spun că vor să introducă în actul normativ interzicerea avortului după a 14-a săptămână de sarcină.
Întreruperea de sarcină se va putea face doar atunci când, în urma consultului medical, specialistul hotărăște că păstrarea copilului pune în pericol viața mamei sau a acestuia.

“Suntem încă în faza de proiect. Ne consultăm cu specialiștii în domeniu, cu cultele religioase și cu organizațiile pentru apărarea drepturilor omului și vom vedea cum va fi forma finală a legii. Sigur sunt lucruri de îmbunătățit, în urma discuțiilor”, mai spun autorii proiectului legislativ.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News