Premierul Gabriel Attal a declarat, luni, 8 aprilie, că profesioniștii din sistemul medical au raportat aproximativ 27 de milioane de neprezentări în fiecare an și a insistat că „nu ne putem permite ca acest lucru să continue”.

Penalizarea de 5 euro este parte a unei serii de măsuri menite să stimuleze un serviciu de sănătate care scârțâie din cauza lipsei de personal, a costurilor și a cererii în creștere.

„Amenda” a fost imediat criticată de sindicatele medicilor și de grupurile de pacienți. „Nu va funcționa. Rezultatul final va fi că sistemul de sănătate va pierde“, a declarat Patrick Pelloux, președintele asociației medicilor de urgență.

Luc Duquesnel, medic generalist, a spus, la France Bleu, că „ar fi mai bine să educăm oamenii decât să le spunem profesioniștilor că trebuie să-i taxeze. Relațiile cu pacienții noștri vor fi și mai încordate”.

Premierul francez a spus că sancțiunea va fi inclusă într-o lege care ar urma să fie aprobată de parlament și să intre în vigoare din ianuarie 2025.

Oricine face o programare medicală va trebuit să furnizeze detaliile cardului de credit.

„Dacă pacientul nu se prezintă la programare fără a informa cu 24 de ore înainte, medicul va putea debita 5 euro pentru absență”, a spus el. Rămâne la latitudinea medicului să decidă dacă motivul a fost suficient de rezonabil pentru a evita amenda.

Gérard Raymond, președintele Asociației franceze a pacienților, care se opune pedepsei, a spus că „aceasta are scopul de a-i face pe pacienți să se simtă mai degrabă vinovați decât responsabili”.

Bugetul francez al asigurărilor sociale, care acoperă asistența medicală, va atinge un deficit de 11,2 miliarde de euro în acest an, față de 8,8 miliarde de euro, anul trecut.

În ianuarie, Gabriel Attal, fost ministru al educației, un fidel al președintelui Emmanuel Macron, cu o ascensiune politică fulminantă, a devenit cel mai tânăr premier din istoria Franței moderne.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News