Celebra destinaţie italiană a introdus în aprilie, în premieră mondială, o taxă de 5 euro (5,44 dolari americani) pentru turiştii de o zi, sperând că taxa îi va descuraja pe unii dintre ei.
Schema pilot a fost pusă în aplicare doar 29 de zile şi va lua sfârşit duminică, fiind urmată de o perioadă de consultare pentru a se decide ce se va întâmpla în viitor.
Simone Venturini, consilierul municipal responsabil cu turismul şi coeziunea socială, a declarat că evaluarea iniţială a proiectului a fost pozitivă, confirmând că sistemul va fi reînnoit în 2025.
El a recunoscut, însă, că oraşul este în continuare sufocat de turiști.
„În unele weekenduri au fost mai puţini oameni decât în aceeaşi perioadă a anului trecut… dar nimeni nu se aştepta ca toţi turiştii de o zi să dispară miraculos”, a declarat acesta.
„Va fi mai eficient când vom mări prețul”
„Va fi mai eficient în anii următori, când vom creşte numărul de zile şi vom mări preţul”, a adăugat oficialul, fără să precizeze cât ar putea plăti vizitatorii în 2025.
Consiliul municipal doreşte să descurajeze turiştii care călătoresc pentru o zi la Veneţia, în special în weekenduri şi în timpul sărbătorilor, când numărul vizitatorilor poate să depăşească 100.000 – dublu comparativ cu numărul locuitorilor. Persoanele care au rezervări la hotel nu au fost obligate să achite taxa.
Nu toată lumea din Veneţia, oraş inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, crede că acest sistem ar trebui să continue. „A fost un eşec total. Oraşul este încă plin de turişti”, a declarat consilierul opoziţiei Giovanni Andrea Martini.
Acesta a precizat că numărul persoanelor care au plătit taxa a scăzut pe măsură ce s-a răspândit vestea că amenzile anunţate nu se materializează.
La rândul său, Venturini a recunoscut că au existat „foarte puţine amenzi, sau probabil nicio amendă”, dar a spus că a fost un început în mod deliberat relaxat.
„În această fază experimentală, în loc să amendăm oamenii, ne-am concentrat pe informarea lor”, a spus el.
Închirierile pe termen scurt domină piața imobiliară
Martini a pledat, în schimb, pentru un sistem gratuit de rezervare a locurilor pentru vizitatori, pentru a preveni excluderea familiilor cu venituri reduse, dar care să poată monitoriza sosirile viitoare ale turiştilor.
„Trebuie să putem avertiza oamenii că, dacă vin în anumite zile, nu se vor simţi bine”, a spus el, adăugând că obiectivul pe termen lung ar trebui să fie readucerea turiştilor sosiţi pe termen lung, care s-au îndepărtat de oraş în ultimii ani de Veneţia, unde închirierile pe termen scurt domină tot mai mult piaţa imobiliară.
Scopul taxei, potrivit autorităților, este de a proteja patrimoniul mondial UNESCO de efectele turismului excesiv, un fenomen cu care Veneția se confruntă de câțiva ani. Conform primarului Luigi Brugnaro, această metodă va face orașul din nou „locuibil”, căci îi va descuraja pe oameni să vină doar pentru o zi.