Proiectul privind taxele și impozitelor din municipiul Tecuci prevede majorări de taxe cu până la 500% pentru “clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele fizice” dar și pentru “clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoane juridice”. Asta înseamnă imobile unde nu există înregistrată vreo adresă de reședintă. Aici pot intra spațiile aferente depozitelor, restaurantelor, magazinelor sau a facilităților de cazare.
Taxe mărite sunt prevăzute în proiect și pentru terenurile situate în intravilan, adică grădini și curți. Valorile sunt calculate în lei per hectar în funcție de zona iar creșterile variază între 141 de lei(zona D) și 605 de lei(zona A).
Creșteri semnificative sunt și în dreptul camioanelor și tirurilor înmatriculate pe raza municipiului Tecuci. În funcție de numărul de axe și greutatea autovehiculului, majorările propuse variază între 9 lei și 173 de lei. Spre exemplu, în cazul vehiculelor cu patru axe și masa de cel puțin 32 de tone impozitul crește până la 2.464 de lei pe an.
Parcarea în Tecuci, „aspirator” de bani
În același proiect de hotărâre este inclusă și o nouă taxă pentru parcările publice care variază, în funcție de zonă între 0,5 lei/oră și 2 lei/oră. În paralel, municipalitatea mărește de aproape patru ori “taxa de blocare-deblocare vehicole(sic!)” de la 23 lei la 100 de lei per autoturism. Modificări substanțiale sunt și la parcarea de reședință. Spațiile dintre blocuri, transformate peste noapte în locuri de parcare, vor fi scoase la licitație la prețul de pornire de 135 de lei/an, ceea ce reprezintă o premieră pentru localitatea gălățeană. Prin comparație, în sectorul 5 al Capitalei, în zona A adiacentă pieței Unirii, Centrului Vechi și Palatului Parlamentului, taxele sunt fixe și nu depășesc 77 de lei pe an pentru un loc de parcare de reședință.
Măritiș pe bani
Printre propunerile incluse în proiectul de hotărâre se numără și introducerea unei alte noi taxe, de această data pentru oficierea căsătoriei. Dacă viitorii soți nu au domiciliile pe raza municipiului Tecuci ar trebui să plătească 100 de lei. Prin comparație, în Capitală există un stimulent financiar de 1.500 de lei acordat de Primăria Generală pentru constituirea familiilor. Dacă unul sau ambii viitorii soți locuiesc însă în Tecuci, și vor oficierea căsătoriei în altă parte decât la starea civilă, taxa crește la 250 de lei. Bani din buzunar trebuie să scoată și cei care își schimbă numele sau sexul. Aceste modificări în actele de stare civilă ar trebui coste alți 15 lei.
Salarii de corporație și finanțarea „proiectelor” în derulare
Potrivit expunerii de motive privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2018, “pentru ca sursele bugetului local să satisfacă într-o proporție cât mai mare nevoile cetățenilor Municipiului Tecuci, dar și cerințele Uniunii Europene, este necesară o menținere a surselor actuale ale bugetului local și atragerea de noi surse extrabugetare”. Mai mult, în același document se menționează că “impozitele și taxele locale datorate de contribuabilii cu domiciliul, sediul social sau punctul de lucru în municipiul Tecuci, constituie sursa importantă de venituri, utilizate pentru cheltuielile publice a căror finanțate se asigură de la bugetul local”.
Printre cheltuielile publice a căror finanțare se asigură de la bugetul local se numără și salariile din aparatul municipalității. Potrivit presei locale, începând cu 1 iulie 2017 o parte dintre lefurile încasate de directori generali sau executivi, directori ai instituțiilor publice, șefi de servicii sau consilieri au depășit în unele cazuri și 1.500 de euro fără sporuri. Doar salariu primarului social-democrat, Cătălin Hurdubae, a crescut de la 5.000 la 11.000 de lei. Pe lângă acesta, consilierii superiori, șefii de birouri sau directorii adjuncți au ajuns să încaseze între 6.118 lei și 7.178 lei. Asta nemaipunând la socotoeală sporurile de vechime, de condiții periculoase ori vătămătoare care ar fi încasate de funcționarii Primăriei Tecuci.
Potrivit Strategiei de dezvoltare durabilă a municipiului Tecuci pentru 2017-2027, publicată pe site-ul primăriei, “rata șomajului la recensământul din 2011 era de circa 12% din populația activă”, însă fenomenul a fost “atenuat de migrația masivă a populației apte de muncă în străinătate”.
CITEȘTE ȘI
Se întâmplă în România | Un oraș întreg a rămas fără apă potabilă