SUMAR:

”Încă se întâmplă să se lucreze, sunt simulări. Probabil că va fi cumva, nu am stabilit încă de la ce prag în sus”, a spus ieri Tudose, după ședința coaliției PSD-ALDE.

Premierul a explicat că aceasta va fi aplicată persoanelor fizice care câștigă ”foarte mult” și spune că aceasta va fi o ”taxă de solidaritate cu statul” care le-a ”oferit prilejul să câștige atâta”.

Tudose a spus că nu știe dacă aceasta va fi aplicată de anul viitor sau nu și că sunt testate mai multe scenarii în acest moment, fără a oferi detalii asupra simulărilor. Mai mult, există și posibilitatea ca aceasta să nu fie aplicată. ”Dacă cifra este foarte mică şi nu contează, e mai mare efortul decât rezultatul, nu va fi aplicată”, a explicat primul ministru.

Programul de guvernare nu este nici el foarte darnic în detalii cu privire la această taxă. Prima sa mențiune în acest document este la pachet cu multe alte impozite.

”Începând cu 1 ianuarie 2018 numărul taxelor, tarifelor si comisioanelor în România nu va fi mai mare de 50. Astfel, pentru populatie vor exista cel mult 10 taxe dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobile, impozitul pe masina, contributia de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife si comisioane vor fi eliminate”, se arată în programul de guvernare.

În altă parte citim: ”Vom introduce contribuția de solidaritate începand cu 1 ianuarie 2018, dar și o taxa suplimentară pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătății populației”.


Mihaela Borcea a făcut public regimul cu care a topit grăsimea: „am reuşit să slăbesc brusc 8 kilograme…”


Cum ar arăta taxa de solitaritate

Taxa de solitaritate nu este altceva decât un impozit pe venit mai mare pentru cei cu câștiguri mari. În acest moment, impozitul pe venit este de 16%, cu o serie de deduceri pentru cei cu persoane în întreținere.

Ideea generală este că la salariile de peste un anumit prag, spre exemplu echivalentul în lei a 2.000 de euro, persoanele vizate să plătească un impozit suplimentar pe sumele care depășesc nivelul respectiv. Spre exemplu, pentru cei care au venituri lunare de 10.000 de lei, atunci impozitul pe venit ar fi de 1.600 de lei (16%), plus un procent din suma care depășește cei 2.000 de euro, adică cea de peste 9.100 de lei. Astfel, taxa de solidaritate ar veni pe diferența de 900 de lei.

Momentan nu se știu nici pragul de la care va fi aplicat, nici procentul cu care vor fi taxați cei în cauză. România a mai avut astfel de niveluri diferite pentru impozitul pe venit, dar s-a renunțat la acestea odată cu introducerea cotei unice, în anul 2005.

Cum a fost formulată taxa de solidaritate în alte state

În Franța există o ”taxă de solidaritate pe avere”, care se aplică aplică pentru toți cei care au o avere mai mare de 1,3 milioane de euro. Aceasta este în vigoare din 1981, dar nu se aplică pe salarii, ci pe active. Mai exact, dacă valoarea totală a bunurilor deținute de către cineva depășește acest nivel, atunci trebuie să plătească. Sunt incluse aici atât locuințele, casele de vacanță, mașinile deținute, conturile bancare sau orice alte surse de venit. Dacă valoarea tuturor acestora depășește nivelul în cauză, atunci respectivul trebuie să achite taxa. În 2012, peste 600.000 de francezi plăteau acest impozit.

De asemenea, potrivit Băncii Mondiale, tot în Franța se plătește o taxă suplimentară de un euro pentru fiecare bilet de avion cumpărat sau de 10 euro pentru cei care zboară la clasa business. Versiuni diferite ale acestei taxe pe biletele de zbor se aplică și în alte state, precum Chile, Niger, Mauritius sau Coreea de Sud, iar banii se duc pe anumite proiecte, cum ar fi asigurarea de medicamente pentru anumite boli și afecțiuni.

O altă taxă de solidaritate este prezentă în Germania, unde cetățenii cu venituri mari plătesc o ”suprataxă de solidaritate” de 5,5%, care vine pe lângă impozitul pe venit. Aceasta a fost introdusă după reunificarea Germaniei de Vest cu fosta RDG.


EXCLUSIV/ Decizia luată de Gabriela Cristea şi Tavi Clonda, cu puţin timp înainte să devină părinţi

 
 

Urmărește-ne pe Google News